Vse od omenjenih terorističnih napadov je v Franciji poostrena varnost, za katero skrbi 15.000 dodatnih policistov in vojakov po vsej državi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vse od omenjenih terorističnih napadov je v Franciji poostrena varnost, za katero skrbi 15.000 dodatnih policistov in vojakov po vsej državi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Franciji, Nemčiji in Belgiji nove protiteroristične preiskave

Štiri osumljence so aretirali v ponedeljek v mestu Montpellier, petega pa v Beziersu ob sredozemski obali. Kot je dodalo tožilstvo, so med preiskavo odkrili določene "izdelke", vendar tega ni podrobneje pojasnilo.

Coulibaly, ki je bil ubit v policijski akciji, je zatrdil, da je bil del izvedene akcije, ki sta jo 7. januarja izvedla brata Cherif in Said Kouachi. Brata sta oborožena vdrla v prostore francoskega satiričnega tednika Charlie Ebdo in ubila dvanajst ljudi, policija ju je lovila dobre tri dni in ju na koncu ubila. Coulibaly je vdrl v trgovino z judovsko hrano, kjer je zajel talce in štiri tudi ubil. Policija domneva, da je dan predtem v napadu ubil policistko.

Teroristični napadi v Republiki Čečeniji, avtonomni in suvereni republiki znotraj Ruske federacije, so bili v preteklosti pogost pojav. Aprila 2009, ko je Rusija končala poseben varnostni režim; stroge varnostne omejitve, kot so policijska ura, zapore cest in poljubno pridržanje, je vzdrževanje varnosti v rokah predsednika Ramzana Kadirova. Čeprav se napadi še vedno niso končali, pa se je njihovo število občutno zmanjšalo. Nasilje se je iz Čečenije preselilo na območje severnega Kavkaza (Ingušetija, Dagestan, Kabardino-Balkarija).

V Franciji poostrena varnost
Vse od omenjenih terorističnih napadov je v Franciji poostrena varnost, za katero skrbi 15.000 dodatnih policistov in vojakov po vsej državi. Francoska policija je sicer v petek aretirala 12 ljudi, osumljenih povezave z napadalci v Parizu, saj naj bi jim nudili "logistično podporo" pri dobavi orožja in avtomobilov, poroča britanski BBC. Med aretiranimi so osem ljudi že izpustili, štirje pa so še vedno v priporu zaradi suma.

Kot še poroča britanski medij, bo Francija podelila francosko državljanstvo trgovcu iz Malezije, ki je bil zaposlena v judovski trgovini s hrano, saj je pred napadalcem Coulibalyjem stranke trgovine skril v kletne prostore lokala.

V pretežno muslimanski Čečeniji so potekali množični protesti proti karikaturi preroka Mohameda, ki jo je prejšnji teden kot odziv na napad objavil satirični tednik Charlie Hebdo. V ponedeljek se je na demonstracijah, ki so jih organizirale tamkajšnje oblasti, zbralo okoli milijon ljudi.

Osumljeni džihadist privolil v izročitev Belgiji
Poostreno varnost so prejšnji teden uvedli tudi v Belgiji, kjer so na ulice, tako kot v Franciji, poslali vojsko. Belgijske varnostne sile so v protiterorističnih operacijah prejšnji teden razbile džihadistično združbo, domnevni vodja združbe, 27-letni Belgijec maroškega rodu Abdelhamid Abaaud, pa naj bi bil še vedno na prostosti. V operaciji na vzhodu države sta umrla dva osumljenca.

Alžirec, ki je osumljen povezave z džihadistično združbo, je privolil v to, da ga Grčija izroči Belgiji, je sporočil pravosodni vir. Sodnik naj bi dokončno odločitev o izročitvi sprejel v sredo. 33-letni osumljenec želi "dokazati svojo nedolžnost", grški tožilec pa se je strinjal z belgijsko prošnjo o izročitvi. Po navedbah policije je osumljenec v Grčiji njihov star znanec. Obsojen je bil zaradi ropa, a je bil pred skoraj letom dni izpuščen iz zapora.

V Franciji, Nemčiji in Belgiji nove protiteroristične preiskave