Francoski predsednik Francois Hollande pred zgradbo arabskega instituta v Parizu Institut du Monde Arabe, na katerem je izobešen napis 'Mi smo Charlie
Francoski predsednik Francois Hollande pred zgradbo arabskega instituta v Parizu Institut du Monde Arabe, na katerem je izobešen napis 'Mi smo Charlie". Ob njem je tudi direktor instituta Jack Lang. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Franciji še naprej napeto

Po napadu na satirični tednik Charlie Ebdo je v Franciji še vedno napeto. V zadnjih dneh so našteli več kot tisoč vdorov v spletne strani. Za to so odgovorni t. i. islamistični hekerji. Neki voznik pa je namerno povozil policistko pred predsedniško palačo.

Hekerji, ki so se samooklicali za islamistične hekerje, so vdrli v večinoma manjše spletne strani, ki jih upravljajo vlada, univerze, cerkve in podjetja, na njihovi vhodni strani pa so pustili zapise: "Obstaja le en Bog, Alah!", "Smrt Franciji" in "Smrt Charlieju".

Kot poroča agencija AFP, so kiberdžihadisti iz severne Afrike in Mavretanije od 7. januarja, ko se je zgodil napad na francoski satirični tednik Charlie Hebdo, prevzeli odgovornost za vdor v več kot tisoč spletnih strani. 15. januarja pa so izvedli več spletnih groženj.

"Za zdaj govorimo bolj o spletnem vandalizmu kot o izpopolnjenjem spletnem napadu na visoki ravni," je dejal strokovnjak za splet iz podjetja AmcAfee Francois Paget in napovedal, da bi se to že v bližnji prihodnosti lahko hitro spremenilo. "Kmalu bomo lahko priča spletnim napadom na višji ravni, napadu organiziranih skupin ali celo popolnoma novim tehnikam vdora," je dejal Gerome Billois iz računalniško svetovalnega podjetja Solucom.

Napad kibernetskega kalifata
Pred nekaj dnevi so hekerji, ki so se poimenovali kot CyberCaliphate in ki so privrženi skrajni skupini Islamska državo (IS), vdrli v profil na Twitterju centralnega poveljstva ameriške vojske (Centcom). Poleg objave tajnih dokumentov in podatkov zaposlenih so objavili tudi grozilno sporočilo: "Ameriški vojaki, prihajamo, pazite nase. Isis."

Napad na policistko v Parizu
Iz Pariza medtem poročajo o napadu na policistko, ki je varovala predsedniško rezidenco. 19-letni voznik, ki je vozil v napačno smer, je ob trčenju policistko laže poškodoval. Policija ga je že pridržala.

Francija je še vedno pretresena po terorističnih napadih, v katerih je bilo v napadu na satirični tednih Charlie Ebdo in judovsko trgovino prejšnji teden ubitih 17 ljudi. Odgovornost za napad na tednik Charlie Hedbo je na videoposnetku prevzela Al Kaida iz Jemna. Pristnost posnetka je potrdil tudi Washington.

Kot je na posnetku dejal Naser bin Ali Al Ansi iz jemenske celice Al Kaide (AQAP), je bil napad v Parizu, v katerem je umrlo 12 ljudi, "maščevanje za žalitve preroka Mohameda". "Mi, Al Kaida na Arabskem polotoku, prevzemamo odgovornost za to operacijo kot maščevanje za glasnika Alaha," je izjavil Al Ansi v posnetek, ki je bil objavljen na kanalu YouTube.

Hollande: Varovati moramo vse vere
Francoski predsednik Francois Hollande je medtem v govoru na arabskem institutu Arab World Institute zatrdil, da bo Francija še naprej ostala država, ki bo ščitila vse vere, in da so muslimani glavna žrtev verskega fanatizma.

"Muslimani v Franciji imajo enake pravice kot vsi drugi Francozi. Naša dolžnost je, da jih varujemo." Pri tem je poudaril, da se "skrajni islamizem hrani s protislovjem, revščino, neenakostjo in konfliktom" ter da so muslimani "največja žrtev verskega fanatizma, fundamentalizma in nestrpnosti". Hollande je sicer v sredo napovedal, da je letalonosilka Charles de Gaulle pripravljena na uporabo za boj proti Islamski državi v Iraku.

V Franciji še naprej napeto