T. i. skupnostna policija je začasno prevzela nadzor nad mestom Tierra Colorada z 20.000 prebivalci. Foto: EPA
T. i. skupnostna policija je začasno prevzela nadzor nad mestom Tierra Colorada z 20.000 prebivalci. Foto: EPA
Pripadniki ljudske milice obtožujejo poveljnika lokalne policije Óscarja Ulisesa Valleja Garcío, da je vpleten v umor njihovega voditelja. Foto: EPA

Oboroženi s puškami so pripadniki te samooklicane skupnostne policije vkorakali v mesto Tierra Colorada ob avtocesti med glavnim mestom Ciudad de Mexico in obalnim letoviščem Acapulco v zvezni državi Guerrero (v prevodu bojevnik). Tam so pridržali 6 civilistov in 13 policistov, med njimi tudi poveljnika lokalne policije Óscarja Ulisesa Valleja Garcío, ki ga obtožujejo vpletenosti v umor njihovega voditelja, 28-letnega Guadalupeja Quiñonesa Carbajala, in povezav z mamilarskimi tolpami.

Iz mesta so se umaknili šele po prihodu vojske in zvezne policije in pogajanjih z lokalnimi oblastmi, ki so suspendirale policijskega poveljnika in privolile v preiskavo proti njemu, poroča BBC. Poveljnika so pripadniki ljudske milice predali oblastem.

"Zasedli smo občino, ker kriminalci tu sredi belega dne in na očeh oblasti delujejo nekaznovano," je dejal predstavnik skupine Bruno Placido Valerio. "To ni protest, to je spopad med nami in organiziranim kriminalom. Hočemo pravico," je dejal Placido Valerio. Mesto je sicer zasedlo več kot 1000 ljudi, ki so izvajali tudi hišne preiskave. Nekaj jih je tudi streljalo na avtomobil, v katerem so bili mehiški turisti, ki so bili na poti na plažo.

Žrtve boja za tihotapske poti
Zvezna država Guerrero je prizorišče spopada rivalskih mamilarskih kartelov za nadzor nad donosnimi tihotapskimi potmi ob mehiški tihomorski obali. V Guerreru je tako naraslo število samoobrambnih skupin kot odgovor na nasilne kriminalne tolpe in nesposobnost policije, da zagotovi varnost.

A tudi te skupine obtožujejo, da kršijo zakon in pravice tistih, ki jih pridržijo, v njihovem boju proti nasilju, ugrabitvam in izsiljevanjem.

V zadnjih šestih letih je v nasilju, povezanem z prepovedanimi drogami, v Mehiki po neuradnih podatkih umrlo približno 70.000 ljudi. Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto je izpostavil boj proti organiziranem kriminalu kot eno svojih prednostnih nalog. Tako je napovedal ustanovitev nove enote zvezne policije, da bi znižali stopnjo umorov.