Težko vprašanje za italijanske študente: Na katero državo meji Italija na severovzhodu? Foto: Wikipedija/Nasa
Težko vprašanje za italijanske študente: Na katero državo meji Italija na severovzhodu? Foto: Wikipedija/Nasa

Italija je druga največja trgovinska partnerica Slovenije in pomembna evropska zaveznica. Skoraj pozabili smo že, da je Italija sprva nasprotovala slovenski osamosvojitvi in da je ovirala, dvakrat celo z vložitvijo veta v Bruslju, pridruževanju Slovenije EU-ju.
Slovensko-italijanske odnose na številnih področjih in v različnih zgodovinskih obdobjih razčlenjuje tudi zgodovinskih zbornik, ki je nedavno izšel v Italiji. Njegova največja posebnost je to, da sta ga uredila italijanska zgodovinarja mlajšega rodu, ki živita in delata zunaj obmejnega območja.

Massimo Bucarelli in Luciano Monzali sta profesorja na Univerzi v Bariju in kot je na predstavitvi knjige "Italia e Slovenia fra passato presente e futuro" dejal zadnji, "se eno izmed najtežjih vprašanj za italijanskega študenta na izpitu iz mednarodnih odnosov glasi: na katero državo Italija meji na severovzhodu? To je vprašanje, na katero italijanski študenti, ki naj bi bili splošno razgledani, skoraj nikoli ne znajo odgovoriti."

Zbornik, ki daje Italijanom osnovne informacije o zgodovini odnosov med državama, ne vsebuje le zgodovinskih razprav, ampak tudi razprave, v katerih kolegi obravnavajo gospodarstvo, prometne povezave in evropske koridorje.

S slovenskega stališča ima knjiga tudi nekatere pomanjkljivosti, saj po mnenju slovenske stroke italijanski kolegi slovensko nacionalno vprašanje še vedno težko razumejo. Več pa v prispevku Mojce Širok.

Na katero državo meji Italija na severovzhodu?
Na katero državo meji Italija na severovzhodu?