Trgovanje z nevestami je postalo donosen posel na kitajskem podeželju. Foto: EPA
Trgovanje z nevestami je postalo donosen posel na kitajskem podeželju. Foto: EPA

Vietnamke so izginile v okrožju Handan v pokrajini Hebej in policija sumi, da je bilo njihovo izginotje načrtovano in naj bi bilo delo organizirane mreže. Ženske so se na kitajsko podeželje poročile ob posredovanju Vietnamke, ki živi na Kitajskem in jo prav tako pogrešajo.

Posrednica živi na Kitajskem že 20 let in je poročena z domačinom. Od začetka letošnjega leta je samskim moškim ponujala vietnamske neveste, seveda za primerno plačilo glede na starost ženske in tudi moških.

Časopis China Daily navaja pripovedovanje enega od bodočih ženinov, ki je povedal, da je plačal 18.580 dolarjev za nevesto, nato pa so mu povedali, da je posrednica odšla v tujino, kjer naj bi uredila potrebne dokumente za bivanje na Kitajskem.

Omamljene pri kosilu?
Vietnamke so 20. novembra svojim možem povedale, da gredo na kosilo skupaj z drugimi vietnamskimi nevestami, a so nato izginile. Ko so se njihovi zaskrbljeni možje odpravili do doma posrednice, so ugotovili, da je odšla že pred nekaj dnevi.

Eden izmed krajevnih medijev poroča, da se je ena nevesta pozneje vrnila in povedala, da je po kosilu izgubila zavest in se nato zbudila v neki hiši daleč od hiše svojega moža.

Kupovanje nevest je postalo že kar lokalna tradicija na kitajskem podeželju. Zaradi dolgoletne politike enega otroka in favoriziranjem moških se je na Kitajskem ustvarilo nesorazmerje med spoloma, zaradi česar se mnogi moški le s težavo oženijo. Uradni podatki kažejo, da se na vsakih 100 deklic rodi 118 fantov.