Ženske so imele precejšnje težave že s samo registracijo kot volivke, onemogočena pa jim je bila tudi normalna predvolilna kampanja. Foto: EPA
Ženske so imele precejšnje težave že s samo registracijo kot volivke, onemogočena pa jim je bila tudi normalna predvolilna kampanja. Foto: EPA

Med 6.917 kandidati in kandidatkami, ki so nastopili na volitvah, je bilo 979 žensk, dovolj glasov za izvolitev pa so prejele Salma Al Oteibi v Meki ter Lami Abdelaziz in Raša Hefzi v Džedi. Udeležba je bila okoli 25-odstotna.
"Tudi če bi bila izvoljena samo ena ženska, bi bile zelo ponosne. Iskreno nismo pričakovale, da bo sploh katera izvoljena," je izjavila aktivistka za pravice žensk v Džedi Sahar Hasan Nasief.

Na sobotnih volitvah so izbirali dve tretjini predstavnikov v 284 lokalnih svetih, druge bo imenovalo ministrstvo za lokalne zadeve z odobritvijo kralja. Da so lahko na volitvah sodelovale tudi ženske, je omogočil nekdanji kralj Abdulah, ki je umrl januarja letos. Abdulah je lani v 150-člansko najvišje svetovalno telo, podobno parlamentu, imenoval tudi 30 žensk.

Ženske potrebujejo dovoljenje za skoraj vse
Ob tem so se ženske spopadale s številnimi omejitvami. Tako se med drugim niso smele same pripeljati na pristojni urad za registracijo, med volilno kampanjo pa niso smele same neposredno nagovarjati moških volivcev, ki predstavljajo veliko večino vseh volivcev.

Za ženske v Savdski Arabiji sicer kljub omejeni volilni pravici obstaja še veliko omejitev. Med drugim ne smejo voziti avtomobila, če želijo potovati, delati ali se poročiti, pa potrebujejo dovoljenje moškega člana družine.

Po podatkih volilne komisije je bilo na tokratnih volitvah v skoraj 21-milijonski Savdski Arabiji prijavljenih okoli 1,5 milijona volivcev, starejših od 18 let. Od tega je bilo 119.000 žensk.

To so bile sicer šele tretje volitve v Savdski Arabiji, kar pomeni, da imajo ljudje malo izkušenj z volilnim procesom. Prve lokalne volitve so bile leta 2005, druge pa 2011. Na obeh ženske niso mogle sodelovati.