V Savdski Arabiji so kot hišne pomočnice zaposlene večinoma priseljenke iz južne Azije. Foto: Reuters
V Savdski Arabiji so kot hišne pomočnice zaposlene večinoma priseljenke iz južne Azije. Foto: Reuters
Mednarodne organizacije ostro obsojajo razmahnjenost smrtnih kazni v Savdski Arabiji. Med obsojenkami je veliko tudi hišnih pomočnic. Foto: Reuters

Domnevna storilka je 58-letni Kasturi Munirathinam odsekala desno roko, ko je prejšnji teden skušala zbežati iz njene družinske hiše, poroča BBC.

Savdske oblasti se na dogodek še niso odzvale, je pa indijska zunanja ministrica Sušma Svaradž na Twitterju zapisala, da gre za "nesprejemljiv" incident, da je njihovo veleposlaništvo v stiku z žrtvijo in da so savdskim oblastem poslali uradno pritožbo. "Odsekati roko indijski gospe - zelo smo pretreseni nad brutalnim načinom obravnave indijske gospe v Savdski Arabiji," je dodala Svaradževa.

Indijsko zunanje ministrstvo je tudi pozvalo k neodvisni preiskavi in naj se proti delodajalcem sproži preiskava zaradi poskusa umora.

"Razjezila" delodajalce
Družina Munirathinamove, ki še vedno okreva v bolnišnici, trdi, da so jo njeni savdski delodajalci, pri katerih je bila zaposlena tri mesece, mučili. Svojci, ki prihajajo iz Čenaja na jugu Indije, navajajo, da je Munirathinamova "razjezila" svoje delodajalce, ko se je pritožila nad "nadlegovanjem", od vlade pa zdaj zahtevajo odškodnino in povračilo stroškov zdravljenja.

"Vse, odkar je šla julija delati k tej družini, ji je bilo izjemno težko. Moji mami niso pustili niti, da bi se pogovarjala z nami po telefonu, niso je hranili, silili so jo k nečloveško dolgim delovnikom," je za BBC povedal njen sin S Kumar.

"Ko je skušala ubežati pred nadlegovanjem in mučenjem, ji je delodajalka odsekala desno roko. Zdaj moja sestra ne more niti najlažjih opravil opravljati sama, niti sedeti normalno, saj ima poškodovano tudi hrbtenjačo," pa je dejala sestra žrtve, S Vidžajakumari, ki je ob tem dodala, da so sicer hvaležni bolnišnici za oskrbo, da pa si stroškov zdravljenja ne morejo privoščiti.

Družina je zdaj za finančno pomoč in varno vrnitev Munirathinamove zaprosila tudi indijsko vlado.

Znana zgodba
To sicer nikakor ni osamljen primer brutalnega obravnavanja hišnih pomočnic v Savdski Arabiji, državi, kjer na tem področju zaposlujejo pretežno revne priseljence iz južne Azije. Vsako leto v zalivskih državah službo hišnega pomočnika in delavca poišče na tisoče Indijcev.

Nedavno je prišla na dan zgodba mlade Etiopijke, ki je v Savdski Arabiji sprejela službo hišne pomočnice, a so jo nazadnje dobesedno zasužnjili. Znani so tudi številni primeri smrtnih obsodb priseljenskih pomočnic, obtoženih vsega, od malomarnosti do umorov svojih delodajalcev.