Rekord je Savdska Arabija postavila leta 1995, ko je usmrtila 192 ljudi. Foto: EPA
Rekord je Savdska Arabija postavila leta 1995, ko je usmrtila 192 ljudi. Foto: EPA

Letno število usmrtitev v zadnjih letih je le redko preseglo 90, sporoča AI, letos pa je bilo v Savdski Arabiji usmrčenih že najmanj 151 ljudi. Eden izmed razlogov za povečanje števila ubitih obsojencev naj bi bil tudi povečanje števila sodnikov, kar je zmanjšalo zaostanke zaradi pritožbenih postopkov, poroča britanski Guardian.

Vahabitska kraljevina je sicer med petimi državami na svetu, ki usmrtijo največ ljudi. Leta 2014 je bila tako na tretjem mestu, za Kitajsko in Iranom ter pred Irakom in Združenimi državami Amerike. Prav te države so usmrtile največ zapornikov v prvih šestih mesecih letošnjega leta, je ugotovil AI.

Humano obglavljanje
Rekord je Savdska Arabija postavila leta 1995, ko je usmrtila 192 ljudi. Zagovorniki smrtne kazni v kraljevini trdijo, da je obglavljanje, ki se po navadi izvede z enim samim udarcem z mečem, najmanj tako humano kot uporaba smrtonosnih injekcij v ZDA. Ob tem zavračajo kakršne koli primerjave med takšnimi usmrtitvami obsojenih zločincev in obglavljanjem talcev, ki jih izvaja t. i. Islamska država.

Amnesty International medtem opozarja, da so smrtni kazni nesorazmerno večkrat deležni tujci v Savdski Arabiji. Od 63 ljudi, ki so bili letos usmrčeni zaradi zločinov, povezanih z mamili, jih je bilo kar 45 tujcev. Število vseh letos ubitih tujcev pa je 71.

Tujci v državi so večinoma gostujoči delavci iz revnih držav in so še posebej ranljivi. Praviloma ne znajo arabsko, odrekajo pa jim tudi ustrezen prevod na sodiščih, poudarja AI. Savdske oblasti medtem vztrajajo, da je vsem obtožencem omogočeno pošteno sojenje, še poroča Guardian.