Posmrtne ostanke je na letališču pričakal državni vrh. Foto: Reuters
Posmrtne ostanke je na letališču pričakal državni vrh. Foto: Reuters

Krste in žare s posmrtnimi ostanki je na letališču v Kuala Lumpurju pričakal državni vrh. Med drugim sta jih sprejela malezijski kralj Abdul Halim Muadzam Šah in premier Nadžib Razak. V bližini sprejemne slovesnosti se je zbralo tudi več pilotov in osebja družbe Malaysia Airlines, ki so z zastavami in rožami počastili preminule kolege.

Posmrtni ostanki, ki so jih iz Amsterdama v Kuala Lumpur pripeljali na posebnem poletu, so prvi, ki so se v domovino vrnili po nesreči letala malezijske družbe sredi julija na vzhodu Ukrajine. Med njimi je enajst potnikov in devet članov posadke. Letalo z drugimi posmrtnimi ostanki naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v državo prispelo v nedeljo.

Oblasti pozvale ljudi, naj se oblečejo v črno
Približno uro po pristanku so se žrtev v državi spomnili z minuto molka. Zastave so bile izobešene na pol droga, oblasti pa so pozvale prebivalstvo, naj se odpove praznovanjem in iz spoštovanja do žrtev nosi črno barvo.

V nesreči letala, ki naj bi bilo sestreljeno, čeprav ni jasno, kdo naj bi to storil, je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, med katerimi je bilo 193 Nizozemcev. Od malezijskih državljanov na letalu so jih na Nizozemskem doslej identificirali 30, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dan žalovanja v Maleziji
Dan žalovanja v Maleziji