Ukrajinci še naprej polagajo cvetje pred poslopje nizozemskega veleposlaništva v Kijevu. Foto: Reuters
Ukrajinci še naprej polagajo cvetje pred poslopje nizozemskega veleposlaništva v Kijevu. Foto: Reuters
Prizorišče nesreče
Med žrtvami je 80 otrok. Foto: Reuters
Razbitine nadzorujejo oboroženi proruski separatisti. Foto: EPA
Ukrajina
Trupla so raztresena po obsežnem območju. Foto: Reuters
Ukrajina
Letalo je bilo sestreljeno nad območjem, ki ga nadzorujejo uporniki. Foto: Reuters
Ukrajina
Mednarodnim opazovalcem Ovseja že drugi dan preprečujejo, da bi zaščitili območje. Foto: Reuters
Malezija
To je tragično leto za Malezijo, saj je njihova letalska družba izgubila že drugo letalo v manj kot pol leta. Foto: EPA
Proti Kijevu naj bi danes odpotoval tudi malezijski minister za promet Liov Tiong Laj. Foto: Reuters

"Ko bodo na voljo dokazi, ne bomo odnehali, dokler krivci ne bodo stali pred sodiščem. Ne samo tisti, ki so pritisnili na gumb, pač pa tudi tisti, ki so to omogočili," je ob prihodu v Kijev povedal nizozemski zunanji minister Frans Timmermans in po pogovorih z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom še dejal, da je njegova glavna naloga v domovino pripeljati posmrtne ostanke nizozemskih državljanov.

V nesreči boeinga 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je umrlo vseh 298 ljudi na letalu. Med njimi je bilo 193 Nizozemcev, 43 Malezijcev, 27 Avstralcev, 12 Indonezijcev, deset Britancev, po štirje Nemci in Belgijci, trije Filipinci in po en potnik iz Kanade ter Nove Zelandije.

Šok ob razpadajočih truplih
Nizozemski premier Mark Rutte je po, kot je sam dejal, zelo ostrem pogovoru z Vladimirjem Putinom zatrdil, da ima ruski predsednik še zadnjo priložnost, da pokaže resno pripravljenost na pomoč pri iskanju in prepoznavi žrtev letalske tragedije. "Ima samo še eno, zadnjo priložnost, da pokaže pripravljenost na pomoč," je dejal Rutte.

Putinu je dejal, da so enakega mnenja tudi voditelji Nemčije, Velike Britanije in Avstralije. Rutte je ob tem še izrazil zgroženost nad posnetki skrajno nespoštljivega vedenja na kraju nesreče, kjer se dopušča prenašanje trupel in njihovo razpadanje.

Rutte in britanski premier David Cameron sta se v pogovoru strinjala, da bo morala Evropska unija ponovno preučiti odnos do Rusije ob dokazih, da so za nesrečo letala odgovorni proruski uporniki.

Nemška kanclerka Angela Merkel in Putin sta se v telefonskem pogovoru pogovarjala o tem, da je treba opraviti mednarodno preiskavo nesreče. Strinjala sta se, da bi morala "neodvisna mednarodna komisija pod vodstvom Mednarodne organizacije Združenih narodov za civilno letalstvo čim prej obiskati kraj nesreče in poskrbeti za trupla žrtev," je v sporočilu za javnost zapisal Berlin.

Preiskovalci zvezanih rok
Skupina mednarodnih opazovalcev je sporočila, da so jim proruski uporniki v Ukrajini omejili dostop do razbitin malezijskega letala. Kijev upornike obtožuje uničevanja dokazov.

Ukrajinska vlada je obtožila proruske upornike na vzhodu države, da poskušajo uničiti dokaze na kraju, kamor so padli deli razpadlega. Kijev upornike obtožuje, da so s prizorišča odnesli 38 trupel.

"Uradno stališče ukrajinske vlade je, da skušajo teroristi s pomočjo Rusije uničiti dokaze o mednarodnih zločinih," je ukrajinska vlada sporočila v izjavi. "Vladni podatki kažejo, da so teroristi odnesli 38 trupel v mrtvašnico v Doneck," piše v izjavi.

Vodja upornikov Aleksander Borodaj medtem zatrjuje, da uporniki črnih skrinjic niso našli in da se prizorišča nesreče "niso dotaknili".

Dogovor o 20-kilometrskem pasu
Vlada v Kijevu in proruski uporniki so se vendarle dogovorili, da vzpostavijo varnostni pas okrog prizorišča padca letala. Kot je povedal vodja ukrajinske varnostne službe Valentin Nalivajščenko, so se pogovori pod pokroviteljstvom mednarodnih sil sklenili z dogovorom o vzpostavitvi 20-kilometrskega varnostnega območja, da bi lahko Ukrajina identificirala trupla in jih izročila svojcem.

Dostop do razbitin nadzirajo oboroženi možje
Predstavnik Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je po poročanju BBC-ja sicer dejal, da dostop do razbitin nadzirajo oboroženi možje, od katerih je nekdo streljal v zrak.

Michael Bociurkiw, član Ovsejeve skupine, je dejal, da do razbitin niso mogli kljub zagotovilom regionalnega poveljnika upornikov, da jim bodo to omogočili. Novinarjem je Bociurkiw dejal, da je "vidno okajen oborožen stražar streljal v zrak, ko je eden izmed opazovalcev stopil zunaj dovoljenega območja".

25 opazovalcev je kraj zapustilo po nekaj več kot eni uri, saj jim ni uspelo vzpostaviti dostopnega koridorja za strokovnjake, ki bi preiskali dogodek. Bociurkiw je še dejal, da je bilo več trupel označenih, vendar prepuščenih vremenskim razmeram, reševalci pa niso mogli določiti, kdo je odgovoren za njihovo odstranitev.

Švicarski predsednik stalnega sveta Ovseja, Thomas Greminger, je za BBC dejal, da si bodo še naprej prizadevali doseči mednarodno preiskavo.

Prispeli malezijski strokovnjaki
Malezijski minister za promet Liov Tiong Laj je medtem dejal, da ni letalo nikoli zašlo na prepovedano območje in da se zdi, da je bilo sestreljeno. Prevoznik Malaysia Airlines pa sporoča, da je njihova varnostna ocena pokazala, da je pot, po kateri je letelo letalo, varna. V podjetju trdijo, da niso naredili napake.

V Ukrajino so prispeli malezijski izvedenci, med njimi tudi dva preiskovalca letalskih nesreč. Ekipa šteje 62 članov. Proti Kijevu naj bi danes odpotoval tudi minister za promet.

Malezijski premier Nadžib Razak je sicer v petkovem telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom poudaril potrebo po objektivni in neovirani preiskavi.

Iz Kijeva sporočajo, da je ministrstvo za izredne razmere pregledalo 18 od skupno 25 kvadratnih kilometrov prizorišča z razbitinami. Našli so 186 trupel, sporočajo.

Moskva želi od Kijeva podatke o protiletalski obrambi
Rusija je od ukrajinskih oblasti zahtevala razkritje podatkov o njihovi protiletalski obrambi na kriznih območjih. Ruski namestnik obrambnega ministra Anatolij Antonov je zatrdil, da mora Ukrajina preiskovalni komisiji omogočiti natančen pregled načinov uporabe svojih raket. Ob tem je dodal, da mednarodna skupnost čaka na to razkritje.

Antonov sicer ni neposredno okrivil Ukrajine za nesrečo letala, je pa podvomil o trditvah Kijeva, da so za dogodek odgovorni proruski skrajneži. Antonov je zatrdil, da je ukrajinska vojska na spornem območju postavila sisteme protizračne obrambe, čeprav uporniki sploh nimajo letal.

Malezijsko letalo se je raztreščilo domnevno zaradi napada z raketo zemlja-zrak, ki naj bi bila izstreljena z ozemlja na vzhodu Ukrajine pod nadzorom proruskih upornikov. Umrlo je 298 ljudi.

Umrlo šest izvedencev za aids, ne sto
Medtem ko smo včeraj poročali, da je bilo med potniki na letalu tudi 108 strokovnjakov, ki so bili namenjeni na konferenco o aidsu v Avstralijo, pa je predsednica Mednarodne združbe za boj proti aidsu Francoise Barre-Sinoussi danes dejala, da je bilo na letalu šest strokovnjakov za boj proti aidsu.

"Število, ki smo ga potrdili prek svojih stikov z oblastmi v Avstraliji, Maleziji in na Nizozemskem, je šest ljudi. Morda lahko nekoliko več, a ne število, ki so ga predhodno objavljali," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Francoise Barre-Sinoussi.

Spopadi medtem potekajo nemoteno
Medtem pa boji potekajo naprej. Ukrajinski obrambni minister Valerij Geletej je predsednika Porošenka obvestil, da je vojska zavzela Lugansk. Tiskovna služba samooklicane Ljudske republike Lugansk je informacijo zanikala.

Prebivalci mesta sicer pravijo, da je v mestu razmeroma mirno. Včeraj naj bi sicer potekali hudi spopadi na treh koncih mesta. Mestna skupščina je sporočila, da je v petek umrlo 16 civilistov, 66 pa jih je bilo ranjenih.

Moskva s sankcijami proti ZDA
Rusija je kot odgovor na ameriške sankcije zaradi ukrajinske krize več ameriškim državljanom prepovedala vstop v državo. Med drugim gre za posameznike, ki so bili udeleženi v kršitvah človekovih pravic v zaporu Abu Grajb v Iraku in v taborišču za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

"Večkrat smo poudarili, da je za nas govorica kazenskih ukrepov napačna. A tovrstni koraki imajo posledice," je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič.

Za to potezo se je Moskva odločila, ko so ZDA skupaj z Evropsko unijo pred dnevi zaostrile sankcije proti Rusiji zaradi ukrajinske krize. Ameriško finančno ministrstvo je takrat sporočilo, da gre za najstrožje sankcije proti ruskemu gospodarstvu do zdaj, še posebej proti obrambnemu, energetskemu in finančnemu sektorju.

Uporniki ovirajo preiskavo strmoglavljenja letala
Uporniki ovirajo preiskavo strmoglavljenja letala