Kontrolorji se bodo s stavko uprli bruseljskemu varčevanju. Foto: EPA
Kontrolorji se bodo s stavko uprli bruseljskemu varčevanju. Foto: EPA

Stavka kontrolorjev zračnega prometa sredi glavne turistične sezone v Franciji sledi akciji železniških delavcev, ki je prav tako prizadela tako domače kot mednarodne potnike in ponekod še traja.

Šestdnevno stavko kontrolorjev zračnega prometa sta sprva skupaj napovedala dva največja sindikata, SNCTA in Unsa-ICNA, a je prvi svojo udeležbo kasneje odpovedal. Do stavke prihaja pred 30. junijem, ko se izteče rok, do katerega mora Francija v Bruslju predstaviti svoje petletne načrte za letalski sektor.

Adria Airways: Vsi poleti kot načrtovano
Nekaj manj bo motenj na poletih iz Pariza proti jugu Francije, v Španijo, na Portugalsko, v Maroko, Tunizijo in Alžirijo, saj bo na teh linijah odpadla okoli petina poletov. Državna agencija za civilno letalstvo je letalske družbe sicer pozvala, naj v omenjenem obdobju zmanjšajo število poletov za do 20 odstotkov, obeta se prometni kaos.

V slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways trenutno ocenjujejo, da bodo vse polete izvedli po načrtovanem voznem redu.

Proti varčevalnim ukrepom Bruslja
Kontrolorji ostro nasprotujejo načrtovanim znižanjem sredstev za obdobje 2015-2019. Varčevanje bo po njihovem prepričanju ogrozilo delovanje in nujno potrebno modernizacijo sistemov nadzora. Varčevalni ukrepi so sicer del načrta Evropske komisije, imenovanega Enotno evropsko nebo, s katerimi želi Bruselj znižati stroške in zagotoviti varnost z reformacijo strukture kontrole evropskega zračnega prometa.

V okviru pobude naj bi med drugim prenesli upravljanje zračnega prometa z nacionalne ravni na raven EU-ja. Namesto nadzorovanja zračnega prometa nad vsako državo posebej bi oblikovali funkcionalne bloke zračnega prostora, pri nadzoru katerih bi sodelovale nacionalne organizacije za kontrolo zračnega prometa. Francoski sindikati ostro nasprotujejo razmišljanju, v katerem so pri letalski varnosti v ospredju predvsem nižji stroški.