V potresu sta bili porušeni dve tretjini mesta. Foto: EPA
V potresu sta bili porušeni dve tretjini mesta. Foto: EPA

Novozelandski zunanji minister Murray McCully je povedal, da so iskanje preživelih končali, saj že od prejšnje srede niso našli nobenega. Nekaj ur po potresu, ki je z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici 22. februarja prizadel drugo največje novozelandsko mesto Christchurch na Južnem otoku, so namreč izpod ruševin potegnili 70 preživelih, zadnjega dobrih 24 ur po potresu.

"Na žalost je vedno točka, ko iskanje pogrešanih postane iskanje trupel. To točko smo dosegli," je v Christchurchu povedal tudi vodja civilne zaščite John Hamilton. Kljub temu reševalci še vedno preiskujejo ruševine, saj so oblasti prepričane, da je v potresu umrlo najmanj 240 ljudi, med njimi tudi do 100 tujcev.

Številne stavbe bodo morali porušiti
V potresu sta bili uničeni dve tretjini Christchurcha, ki ima okoli 400.000 prebivalcev. Oblasti so sporočile, da bodo morali porušiti številne stavbe, ki so preveč poškodovane, da bi jih obnovili. Tokratni potres v drugem največjem novozelandskem mestu je bil drugi najhujši v zgodovini Nove Zelandije, najhujši je državo prizadel leta 1931, ko je stresel Severni otok, v njem pa je umrlo 246 ljudi.