Skupina Sinajska provinca deluje predvsem na Sinajskem polotoku, a je v zadnjem času izvedla več napadov na pripadnike varnostnih sil tudi v Kairu. Foto: EPA
Skupina Sinajska provinca deluje predvsem na Sinajskem polotoku, a je v zadnjem času izvedla več napadov na pripadnike varnostnih sil tudi v Kairu. Foto: EPA

Notranje ministrstvo je sporočilo, da so štirje napadalci iz tovornjaka z avtomatskim orožjem streljali na beli kombi, v katerem so bili policisti. Napad se je zgodil zgodaj zjutraj v nedeljo v južnem predelu mesta Helvan.

Odgovornost za napad so prevzeli pripadniki skupine Sinajska provinca, ki je povezana s t. i. Islamsko državo (IS). Gre za skupino, ki običajno deluje na Sinajskem polotoku.

Odkar je zdajšnji egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi julija 2013 z vojaškim udarom z oblasti vrgel demokratično izvoljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija, je skupina Sinajska provinca, prej znana kot Ansar Beit al Makdis, na Sinajskem polotoku ubila več sto pripadnikov varnostnih sil.

Odgovorni za več napadov v zadnjem času
Džihadistični uporniki so v zadnjem času izvedli več gverilskih napadov na policijo v Kairu, prav tako pa so stali za več majhnimi bombnimi napadi v mestu. BBC poroča, da predstavlja poboj toliko policistov v Kairu skrb vzbujajoče stopnjevanje napetosti.

Sinajska provinca je na spletu objavila fotografije, ki prikazujejo prestreljena trupla policistov. IS pa je sporočil, da so zamaskirani napadalci od policistov ukradli orožje in pobegnili nepoškodovani.

Napad na policijo je bil maščevanje za to, ker so v egiptovskih zaporih zaprte islamistke, je še sporočil IS. Med ubitimi policisti je bil poročnik in sedem policistov z nižjimi čini, je sporočilo notranje ministrstvo.