Zind je med drugim tudi pozival k množičnim pobojem članov Muslimanske bratovščine. Foto: Reuters
Zind je med drugim tudi pozival k množičnim pobojem članov Muslimanske bratovščine. Foto: Reuters
Podpornike Mursija je vlada utišala. Foto: Reuters

Zind je za muslimane sporne besede izjavil v pogovoru za zasebno televizijo Sada al Balad. Na vprašanje glede novinarjev, ki so obtoženi, da so ga žalili, je dejal, da bi jih zaprl. "Zaprl bi vse, četudi bi bil to prerok," je dejal. Ko se je zavedel, kaj je izjavil, se je sicer takoj ustavil in opravičil. "Vsak, ne glede na njegovo identiteto, tudi sodniki, bi morali iti v zapor, če bi jim bila dokazana krivda," je dodal.

A njegove besede so konec tedna močno odmevale na spletnih družbenih omrežjih. Odzval se je tudi islamski center Al Azhar v Kairu in opozoril, da je šlo za žalitev islamskega preroka Mohameda. Številni so zanj zahtevali celo sojenje.

Zind je sicer že januarja razburil s pozivi k "množičnemu poboju" podpornikov prepovedane Muslimanske bratovščine. Dejal je, da "ne bo zadovoljen, dokler ne bo ubitih 10.000 članov bratovščine za vsakega mučenika" iz vrst vojske in policije.

Po Mursijevi odstavitvi pogrom nad Bratovščino
V organizaciji Human Rights Watch so tedaj ocenili, da je šlo za poziv k pokolu političnih nasprotnikov. Egiptovske oblasti pod vodstvom zdajšnjega predsednika Abdel Fataha Al Sisija so namreč po odstavitvi islamističnega predsednika Mohameda Mursija poleti 2013 izvedle pravi pogrom na Muslimansko bratovščino. Na stotine pripadnikov je bilo ubitih, več tisoč pa jih je v ječi. Številne voditelje bratovščine, med njimi tudi Mursija, pa so obsodili na smrt ali dolgoletne zaporne kazni.

Zinda opazovalci opisujejo kot "elitista", ki zviška gleda na islamiste in vstajo, ki je leta 2011 s položaja odnesla dolgoletnega egiptovskega diktatorja Hosnija Mubaraka. V času Mubarakove vladavine ga je tudi javno podpiral in nasprotoval gibanju sodnikov, ki so pozivali k neodvisnosti pravosodja.

Zind je v manj kot letu dni že drugi pravosodni minister v Egiptu, ki je bil odstavljen zaradi spornih izjav. Njegov predhodnik Mahfuz Saber je moral položaj zapustiti, ker je dejal, da je položaj sodnika previsoka ambicija za sinove čistilk.