Protestniki pred poslopjem ANC-ja so dan že oklicali za 'črni torek'. Foto: EPA
Protestniki pred poslopjem ANC-ja so dan že oklicali za 'črni torek'. Foto: EPA

Nadškof Desmond Tutu, Nobelov nagrajenec za mir, je zakon označil za "sramotnega" in posvaril, da bi se ga lahko izrabilo za prepoved razkrivanja nezakonitih dejanj oblasti in preiskovalnega novinarstva. Pomisleke so izrazili tudi v uradu še enega nobelovca, nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele.

Južnoafriški novinarji so se oblečeni v črno zbrali pred sedežem vladajoče stranke Afriški nacionalni kongres (ANC) in protestirali proti tako imenovanem "tajnostnem zakonu".
Vsi večji časniki v državi so objavili uvodnike, v katerih obsojajo predlagane spremembe. Pri ANC-ju zakon branijo, češ da bo varoval državne skrivnosti in državno varnost.

Razkrivali korupcijo
Zakon predlaga ostre kazni - do 25 let zapora - za vsakogar, ki bi razpolagal z zaupnimi vladnimi dokumenti. Argument, da oseba deluje v javnem interesu, ne bi bil več sprejet.

Po poročanju BBC-ja kritiki v zakonu vidijo napad na najdejavnejše medije, ki so pritegnili pozornost z obtožbami korupcije višjih predstavnikov ANC-ja. Tiskovni predstavnik predsednika Jacoba Zume je pred kratkim vložil tožbo proti južnoafriškemu Mailu in Guardianu, da bi preprečil objavo podatkov, ki ga povezujejo s spornim orožarskim poslom iz leta 1999.

Južnoafriški mediji so zgodbo razkrili s pomočjo tajnih dokumentov, a po novem zakonu bi novinarjem in urednikom za podobna razkritja pretile stroge zaporne kazni.

O zakonu mora glasovati še zgornji del skupščine, nato pa bi po predsednikovem podpisu lahko začel veljati enkrat prihodnje leto. Glavna opozicijska stranka, Demokratska zveza, je že napovedala vlogo peticije na ustavnem sodišču, če bo predsednik zakon podpisal v trenutni obliki.