Policija je kmalu po začetku protestov aretirala voditelja opozicije Navalnega. Foto: Reuters
Policija je kmalu po začetku protestov aretirala voditelja opozicije Navalnega. Foto: Reuters
Na shodih proti Putinu policija priprla več kot tisoč ljudi

Po vsej državi so prijeli tisoč protestnikov, je sporočila neodvisna organizacija OVD-Info, ki sledi aretacijam protestnikov. Na skrajnem vzhodu Rusije in v Sibiriji, kjer so se protesti začeli, so aretirali več deset privržencev Navalnega.

Navalni, ki ni smel nastopiti na volitvah 19. marca, je pozval k protestom po vsej Rusiji dva dni pred inavguracijo Putina za četrti mandat. Demonstracije pod geslom "Za nas ni car" so predvidene v 90 ruskih mestih, a marsikje niso dovoljene.

Ob aretaciji Navalnega v Moskvi so njegovi podporniki v ukrajinščini vzklikali sramota, kar je bil znameniti slogan protestov v Kijevu leta 2014. Izbruhnili so tudi prepiri med opozicijskimi in provladnimi protestniki. Policija je večkrat izdala opozorilo, da bo uporabila silo, če se ne bodo razšli.

Protesti so se najprej začeli na skrajnem vzhodu Rusije in v Sibiriji. V sibirskem mestu Krasnojarsk so pridržali 15 ljudi, med njimi enega novinarja. Kot je sporočila skupina OVD-Info, je policija s pridržanimi ravnala grobo, saj jih je več utrpelo praske in odrgnine.

Najmanj deset protestnikov so prijeli v sibirskem mestu Barnaul. V mestu Čeljabinsk na Uralu so že pred začetkom protestov prijeli tri ljudi, je na Facebooku sporočil ruski aktivist Boris Zolotarjovski.

Policija ukrepala že pred protesti
Ruske oblasti so zadnje dni že ukrepale proti organizatorjem protestov proti Putinu. V več mestih, med drugim v Sankt Peterburgu, Krasnojarsku v Sibiriji in Krasnodarju na jugu države, so se vrstile aretacije privržencev Navalnega.

Policija je tudi preiskala več pisarn. Poznavalci Rusije se bojijo spopadov med protestniki in policijo ter množičnih aretacij nasprotnikov ruskega predsednika, kar se je zgodilo na protestih proti Putinu leta 2012.

Na shodih proti Putinu policija priprla več kot tisoč ljudi