Udalcov je obtožen načrtovanja nemirov. Foto: EPA
Udalcov je obtožen načrtovanja nemirov. Foto: EPA

Trojica je skupaj s še nekaj deset ljudmi pred sedežem ruske tajne službe protestirala proti mučenju zapornikov. Povod za protestni shod je bila aretacija nasprotnika oblasti Leonida Razvožajeva.

Ruski preiskovalni urad je sporočil, da so 39-letnega Razvožajeva prijeli, ko se je sam predal in priznal, da je načrtoval demonstracije v Rusiji in sodeloval v množičnih protestih v Moskvi 6. maja letos.

Njegovi privrženci trdijo, da so ga ugrabili v Ukrajini, ga nato pretihotapili v Rusijo in njegovo priznanje izsilili z mučenjem.

Tako Razvožajev kot tudi Udalcov sta obtožena načrtovanja množičnih protestov in nemirov, uperjenih proti Putinu.

Pred dvema tednoma je Kremlju naklonjena ruska televizija predvajala dokumentarni film, ki je vseboval posnetke, na katerih naj bi bilo prikazano srečanje obeh aktivistov z gruzijskimi uradniki, s katerimi naj bi govorili o financiranju uporov.

Današnji protestni shod je potekal po prvem srečanju koordinacijskega sveta opozicije, ki je bil izvoljen prejšnji teden in predstavlja poskus enotnega nastopa proti Putinu. Srečanje 45 novih voditeljev opozicije je potekalo v neki moskovski kavarni.

Opozicijski aktivisti so se dogovorili, da bodo naslednji shod pripravili decembra ob prvi obletnici množičnih protestov proti Putinu.

V Kremlju do zdaj niso posvečali veliko pozornosti ustanavljanju opozicijskega koordinacijskega sveta in so za opozicijske voditelje dejali, da niso sposobni oblikovati konstruktivne agende ali popeljati države naprej.

"Da opozicija razpravlja, kako počastiti obletnico svojih protestov, kaže, da gledajo v preteklost, in ne v prihodnost," je dejal eden izmed vodij prokremeljske stranke Enotna Rusija Aleksej Česnakov.