Protestniki vztrajajo na ulicah, policija in vojaki jih razganjajo s solzivcem. Foto: Reuters
Protestniki vztrajajo na ulicah, policija in vojaki jih razganjajo s solzivcem. Foto: Reuters
Protesti v Egiptu
Množica zahteva, da vojska oblast preda civilni družbi še pred 1. julijem. Foto: Reuters

Spopadi so izbruhnili v petek, ko je egiptovska vojska ob podpori policije poskusila razgnati protestnike, da ne bi dosegli ministrstva za obrambo. Vojaški svet, ki v Egiptu vlada od sestopa Hosnija Mubaraka z oblasti februarja lani, je namreč v četrtek sporočil, da pred ministrstvom ne bo trpel nobenih demonstracij več. Vojska je zato v petek v okolici ministrstva za obrambo razglasila policijsko uro.

Kljub temu se je v bližini zbrala množica protestnikov, ki so začeli uničevati ograjo, nameščeno okoli stavbe ministrstva. Vojska jih je skušala razgnati s solzivcem in vodnimi curki, protestniki pa so odgovorili z metanjem kamenja.

Želijo, da se vojaški svet takoj umakne
Protestniki sicer že od srede na ulicah izražajo nezadovoljstvo z vojaškim svetom, ki vodi državo, in zahtevajo, da se umakne še pred 1. julijem. V Egiptu bodo namreč 23. maja predsedniške volitve, vojaški svet pa je obljubil, da se bo po njih umaknil iz politike.

V demonstracijah sodeluje več gibanj, ki si prizadevajo za demokracijo, pridružili pa so se jim še podporniki skrajno konservativnega islamista Hazema Salaha Abuja Ismaila. Volilna komisija je namreč zavrnila njegovo kandidaturo na volitvah, ker ima njegova mati poleg egiptovskega tudi ameriško državljanstvo, česar egiptovska volilna zakonodaja ne dovoljuje.

Množične aretacije
Po poročanju Al Jazeere ljudje preprosto ne zaupajo več vojaškemu svetu, zato vse obljube izzvenijo v prazno. Njihov bes podžigajo tudi številne smrtne žrtve. Samo v sredo je bilo ubitih 20 ljudi.

Po petkovih protestih je vojaško tožilstvo odredilo pripor za 179 oseb, med njimi 13 žensk. Skupno so sicer aretirali 320 ljudi. Priprti so obtoženi razžalitve vojaških častnikov in vojakov, zbiranja v vojaškem območju in oviranja dela varnostnih sil.