Tajska je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Aziji. Foto: EPA
Tajska je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Aziji. Foto: EPA
Tajska
Tujci predstavljajo le peščico od 30.000 brezdomcev v državi. Foto: EPA

Humanitarna organizacija Issarachon Foundation je opozorila, da so tajske oblasti slabo pripravljene na do zdaj neznan pojav tujih brezdomcev, od katerih gre večinoma za moške, ki so v državo prišli kot turisti ali upokojenci, nato pa zapadli v revščino, potem ko so se ustalili.

Pogosto se zgodi, da jih zapustijo ali celo oropajo njihove tajske žene, je pojasnil generalni sekretar organizacije.

"Videvamo vse več tujcev brezdomcev, med njimi številne, ki so se ločili od tajskih žena in zdaj nimajo denarja. Opažamo, kako pred McDonaldsom za hrano brskajo po smeteh in pred restavracijami prosijo ljudi za denar," so v organizaciji komentirali pojav v obmorskem letovišču Pataja, okoli sto kilometrov južno od Bangkoka.

Medtem ko so tujci na Tajskem lahko lastniki stanovanj, pa so njihove hiše in druga lastnina po navadi napisane na njihove žene ali dekleta, kar pomeni, da nimajo pravic in jih lahko izselijo.

Brez denarja in potnih listov
Po ocenah organizacije naj bi bilo po vsej Tajski več kot 200 brezdomnih tujcev, zato so pozvali tajsko zunanje ministrstvo, naj v sodelovanju s tujimi veleposlaništvi vzpostavi sistem, s katerim bodo lažje reševali težave zahodnjakov, ki so ostali brez denarja in na Tajskem večinoma živijo brez veljavnih potnih listov.

Lani je Tajsko obiskalo kar 22 milijonov turistov, v državi pa si je stalen dom našlo tudi veliko število zahodnih upokojencev.

"Tajski zakoni glede tujcev so zastareli, treba bi jih bilo prilagoditi spremenjenim okoliščinam. Po dosedanjih zakonih pravice tujcev niso preveč dobro zaščitene," je povedal profesor Buapan z univerze Khon Kaen, ki je delal raziskavo o naraščajoči populaciji upokojenih zahodnjakov in tujcih, poročenih s Tajkami.