Leta 2012 je Tajsko obiskalo več kot 22 milijonov turistov, med katerimi je največ Kitajcev (2,7 milijona), Malezijcev (2,5 milijona), Rusov (1,3 milijona), Japoncev (1,3 milijona), Južnokorejcev (1,1 milijona), Britancev (870.164) in Nemcev (681.566). Foto: EPA
Leta 2012 je Tajsko obiskalo več kot 22 milijonov turistov, med katerimi je največ Kitajcev (2,7 milijona), Malezijcev (2,5 milijona), Rusov (1,3 milijona), Japoncev (1,3 milijona), Južnokorejcev (1,1 milijona), Britancev (870.164) in Nemcev (681.566). Foto: EPA
Tajska
Letos pričakujejo 24,5 milijona turistov. Foto: EPA


Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) na svoji spletni strani med varnostnimi napotki za potovanje na Tajsko navaja, da "obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanje v posamezne dele države", saj da "na skrajnem jugu države skoraj ne mine dan brez napadov (požigi, bombardiranje in streljanje) na civiliste in člane varnostnih organov, vladna poslopja, turistične hotele, diskoteke in bare, trgovine, tržnice, supermarkete, šole, javna prevozna sredstva in vlake".

Opozorila MZZ-ja
Kot še poroča MZZ, je bilo od januarja 2004 v napadih ubitih več kot 3.500 ljudi, več tisoč je bilo ranjenih, med njimi tudi nekaj turistov.

Na Tajskem pa za turiste niso nevarni le oboroženi napadi, ampak tudi 'žepni' napadi. Posebna sodišča bodo uvedena, da bi se izognili dolgotrajnim sodnim postopkom, zaradi katerih morajo turisti v državi ostati dlje, kot so načrtovali. Poleg tega pa idiličnim počitnicam neljubi dogodek pusti grenko-slan priokus.
Sodišča bi zagotovila večjo varnost v državi
Tajski minister za turizem Somsak Pureesrisak želi z uvedbo hitrih sodišč za turiste, ki bi obravnavala razne manjše kraje in napade, pospešiti sodne postopke in zvišali kazni za nepridiprave, s čimer bi po ministrovih besedah zagotovili večjo varnost v državi.

Hitra sodišča bodo najprej uvedli v prestolnici Bangkok, nato pa v priljubljenih turističnih krajih, kot so Puket, Krabi, Koh Samui, Pataja in Čang Maj. Delovala bodo pod okriljem že obstoječih sodišč, le da bo njihov delovni čas daljši.

Direktor tajskega turističnega urada (TAT) Čančaj Duangjit meni, da je predlog ministrstva za turizem "izredno dober za turiste, saj se med počitnikovanjem ne želijo ukvarjati še s sodnimi postopki".
Zmanjšati je treba kriminal
Nad idejo pa ni pokazal večjega navdušenja predstojnik policije Čoti Čavalviwat, ki si želi, da bi Tajska raje naredila korak k preprečitvi kriminala in ne korak k njegovemu sankcioniranju. "Kriminal bi lahko zmanjšali z namestitvijo nadzornih kamer CCTV na ulicah Puketa, s čimer bi policisti lažje in hitreje ujeli kriminalce, s tem pa bi tudi pomagali zmanjšati obseg dela že tako preobremenjenih sodišč."

Čavalviwat je na začetku letošnjega leta za boljšo zaščito turistov v Puketu angažiral kar 5.000 policistov več.