Opustošenje po potresu je bilo katastrofalno, zdaj pa prebivalce Nepala ogrožajo še plazovi in poplave. Foto: Reuters
Opustošenje po potresu je bilo katastrofalno, zdaj pa prebivalce Nepala ogrožajo še plazovi in poplave. Foto: Reuters

Ljudje se bojijo, da bi zaradi zemeljskega plazu, ki je ponoči nasul blato in skalovje v reko Kali Gendaki ter tako zaprl njen tok, nastalo veliko jezero, ki bi poplavilo območje. Gladina reke se je že dvignila za 200 metrov, predstavniki oblasti pa poročajo, da bi lahko voda ogrožala hidroelektrarne v bližini. O morebitnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

Oblasti so s prizadetega območja v okrožju Mjagdi, okoli 140 kilometrov severozahodno od Katmanduja, evakuirale okoli sto ljudi. "Ljudi, ki živijo ob reki, smo prosili, naj se umaknejo na varnejša območja," je povedal predstavnik notranjega ministrstva Laksmi Prasad Dakal. Več tisoč prebivalcev okoliških vasi se je na varno umaknilo samih. Na območje so poslali tudi vojaški helikopter z vojaki in strokovnjaki, ki bodo skušali predreti zaporo na reki.

Policija je medtem sporočila, da je reka začela preplavljati naravno oviro, s tem pa se je zmanjšala nevarnost, da bi prestopila bregove in poplavila vasi vzdolž toka. Opozorilo pred nevarnostjo sicer še naprej velja, varnostne sile pa so v pripravljenosti.

Po uničujočih potresih, ki sta 25. aprila in 12. maja prizadela Nepal in zahtevala več kot 8.000 življenj, so se v državi sprožili številni zemeljski plazovi.