Zmago pričakujejo konservativci. Foto: EPA
Zmago pričakujejo konservativci. Foto: EPA
VMRO-DPMNE-ju se obeta 28-odstotna podpora. Foto: EPA

Prve izide volitev je sicer pričakovati v noči na ponedeljek, zmaga pa se obeta konservativcem, oziroma zdajšnji vladni koaliciji pod vodstvom konservativnega VMRO-DPMNE-ja premierja Nikole Gruevskega in dozdajšnjemu predsedniku države Gjorgeju Ivanovu.

Ivanov, kandidat VMRO-DPMNE-ja, se je v drugem krogu potegoval za predsedniško funkcijo poleg kandidata glavne opozicijske Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM) Steva Pendarovskega. Po prvem krogu 13. aprila ima Ivanov solidno prednost, saj zadnje ankete kažejo, da bi zanj glasovalo 33,8 odstotka volivcev, za Pendarovskega pa 14,2 odstotka.

Volitve po sporu znotraj koalicije
Konservativci premierja Gruevskega so predčasne parlamentarne volitve sklicali leto dni pred rednimi, ki bi bile junija 2015, po sporu s koalicijsko partnerico, albansko Demokratsko unijo za integracijo (DUI), ki je zahtevala skupnega predsedniškega kandidata.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah se VMRO-DPMNE-ju obeta skoraj 28 odstotkov glasov, opozicijskim socialistom SDSM pa 15. Konservativci bi tako dobili večino 62 poslancev v 123-članskem parlamentu.

Vladnemu DUI-ju se obeta več kot sedemodstotna podpora. Njena glavna tekmica, albanska opozicijska Demokratska stranka (DPA) Menduha Thacija, naj bi glasove pridobila na podlagi razhajanj med DUI-jem in VMRO-DPMNE-jem. Thaci je že nakazal, da bi bila njegova stranka pripravljena sodelovati v vladi Gruevskega.

Le manjše nepravilnosti
Volitve v Makedoniji so v preteklosti večkrat spremljali incidenti, danes pa so zaznali le nekaj manjših nepravilnosti. Kot navaja nevladna organizacija Civil, so med drugim opazili ljudi, ki so volili v skupinah, ter primere, ko so politične stranke organizirale prevoz volivcev na volišča.