V petek je Porošenko, ki je maja prevzel vodenje Ukrajine, dejal, da bodo Ukrajinci na volitvah izvolili proukrajinski, protikorupcijski in proevropski parlament,
V petek je Porošenko, ki je maja prevzel vodenje Ukrajine, dejal, da bodo Ukrajinci na volitvah izvolili proukrajinski, protikorupcijski in proevropski parlament, "in ne promoskovskega in prokorupcijskega". Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Po majskih predsedniških volitvah so se Ukrajinci odpravili še na parlamentarne volitve. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Ukrajini slavijo proevropske stranke
Zmaga se napoveduje stranki Petra Porošenka

36 milijonov volivcev je na predčasnih volitvah izbiralo 424 poslancev nove vrhovne rade, za katere se je na strankarskih listah in v enomandatnih okrožjih potegovalo več kot 6.600 kandidatov in 29 strank. Ker imajo v Ukrajini mešani volilni sistem, so 225 poslancev novega parlamenta izvolili po proporcionalnem sistemu, 199 po večinskem.

Stranka ukrajinskega predsednika Petra Porošenka Blok Petra Porošenka je glede na izide vzporednih volitev prejela 23 odstotkov glasov, nacionalistična Ljudska fronta zdajšnjega premierja Arsenija Jacenjuka 21,3 odstotka glasov, prozahodna stranka Samopomoč pa 13,2 odstotka. Kot kaže, se je s 7,6 odstotka glasov v vrhovno rado prebil tudi Opozicijski blok, ki je povezan z odstavljenim predsednikom Viktorjem Janukovičem, vodi pa ga nekdanji minister za energijo Jurij Bolko.

To je več kot dovolj, da ima Porošenko močan mandat, da bo lahko uresničil svoj mirovni načrt in ustavil konflikt na vzhodu države. V samooklicanih neodvisnih republikah Doneck in Lugansk, ki jih nadzirajo proruski uporniki, glasovanja ni bilo. Volitve prav tako niso potekale na Krimskem polotoku, ki se je marca po glasovanju na referendumu priključil Ruski federaciji.


Nenapovedan obisk predsednika na vzhodu države

Porošenko, ki je nenapovedano obiskal eno izmed volišč v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine, kjer še vedno potekajo spopadi med vladnimi silami in proruskimi uporniki, je predčasne volitve razpisal avgusta, da bi parlament očistil koruptivnih poslancev, ki so povezani z režimom odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča.

Janukovičeva Stranka regij na volitvah ne kandidira, kljub temu pa so njegovi zavezniki v treh strankah, ki kandidirajo na jugu in vzhodu države. Nekdanji predsednik je po odstavitvi, ki je sledila množičnim protivladnim protestom, ob pomoči Moskve pobegnil v Rusijo.

Poostrena varnost v državi
Volitve so potekale ob poostrenih varnostnih ukrepih, za katere je po vsej državi skrbelo okoli 85.000 pripadnikov policije in vojske. Prav tako je volitve spremljalo več kot 2.000 mednarodnih opazovalcev, med njimi tudi predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Novembra volitve v Donecku in Lugansku
Od okoli 36,5 milijona volivcev je z izgubo Krima Ukrajina izgubila 1,8 milijona volivcev, okoli tri milijone pa jih je v republikah Doneck in Lugansk, kjer so napovedali, da bodo 2. novembra organizirali svoje volitve.

V Ukrajini slavijo proevropske stranke
Zmaga se napoveduje stranki Petra Porošenka