Protestniki obljubljajo nov shod. Foto: Reuters
Protestniki obljubljajo nov shod. Foto: Reuters

Člani t. i. dreniške skupine so bili v sredo obsojeni na skupaj 59 let zapora. Župan občine Srbica in bivši poveljnik OVK-ja v Drenici Sami Lushtaku je dobil 12 let zapora, nekdanji veleposlanik Kosova v Albaniji in vrhovni poveljnik OVK-ja Sylejman Selimi pa bo za zapahi osem let. Preostalih devet obtožencev je dobilo od tri do sedem let zapora.

Vsi so bili obtoženi vojnih zločinov nad civilnim prebivalstvom, pri čemer je šlo v tem primeru za kosovske Albance. Obtožnica jim je očitala, da so mučili, poniževali in kruto ravnali s civilisti v centru za pridržanje OVK-ja v Drenici.

Kot so sporočili iz Euleksa, je tožilec nad sodbo in odločitvijo sodišča, da obsojeni ostanejo v priporu, izrazil zadovoljstvo. Prav tako je pozdravil pogum prič, da so se kljub pritiskom in zastraševanju prišle na sodišče.

Zaradi obsodbe je nekaj sto veteranov OVK-ja pripravilo protest in za dve uri zaprlo cesto od Prištine do Peča, pri čemer jih je najbolj zmotila obsodba Lushtakuja in Selimija, saj menijo, da se je s tem okrnilo spoštovanje do vojne za neodvisnost, kot kosovski Albanci imenujejo spopad s srbskimi silami med letoma 1998 in 1999.

Protestniki so opozorili, da bodo pripravili še večji shod, če oba poveljnika ne bosta izpuščena na svobodo. Predsednik kosovskega parlamenta Kadiri Veseli, ki tako kot obsojenci prihaja iz Demokratske stranke Kosova, nekdanjega političnega krila OVK-ja, je obsodbe označil za hud udarec za vse nekdanje pripadnike OVK-ja.