Nagin je osvojil dva mandata župana. Foto: EPA
Nagin je osvojil dva mandata župana. Foto: EPA

Zvezno tožilstvo je proti 56-letnemu Naginu vložilo obtožnico zaradi korupcije v 21 točkah. Krivdo v preiskavi korupcije so že priznali nekdanji uradniki in poslovneži.

Nagin je med drugim obtožen, da je od poslovneža prejel 160.000 dolarjev podkupnine in gradbeni material. Od drugega poslovneža naj bi dobil 60.000 dolarjev, pri čemer je obema pomagal pridobiti dobičkonosne posle pri obnovi mesta po orkanu leta 2005.

Krivdo za prejemanje podkupnine je že leta 2010 priznal Naginov podžupan Greg Meffert.

Temnopolti Nagin je kot politični novinec leta 2002 zmagal na volitvah za župana s precejšnjo podporo svetlopoltih, leta 2006 pa si je ponovno izvolitev zagotovil predvsem s podporo temnopoltih.

Njegovo delovanje v času orkana Katrina je bilo slabo in neučinkovito, a vseeno je takoj postal znan po vsej državi. Krivdo za tragedijo, v kateri je umrlo 1.500 ljudi, je uspešno prevalil na zvezno vlado in takratnega predsednika Georgea Busha. Med drugim se je ljudem vtisnil v spomin, ko je javno pozval zvezne oblasti, naj "dvignejo zadnjice in pomagajo ljudem".

Očitkov o nesposobnosti se je uspešno branil tudi s podžiganjem rasizma, za izjavi, da bo New Orleans postal "čokoladno mesto" in da je Bog jezen na ZDA, pa se je pozneje opravičil.

Potem ko zaradi zakona ni mogel kandidirati za tretji županski mandat, se je leta 2010 umaknil iz politike.