Lani je so v ZDA usmrtili 53 zapornikov. Foto: Reuters
Lani je so v ZDA usmrtili 53 zapornikov. Foto: Reuters
Protest Amnesty Internationala
Protest Amnesty Internationala je potekal tako v Berlinu ... Foto: Reuters
Ljubljanski protest Amnesty Internationala
... kot tudi na Tromostovju v središču Ljubljane. Foto: amnesty.si

Smrtna kazen krši pravico do življenja in je dokončna, kruta, nečloveška in ponižujoča.

Amnesty International
Protest proti smrtni kazni
V ZDA smrtno kazen dovoljuje 38 zveznih držav. Foto: EPA

Smrtna kazen je divja in maščevalna parodija pravice.

Evropski komisar Franco Frattini

A prava številka je zagotovo višja, opozarjajo člani mednarodne nevladne organizacije Amnesty International. Več kot dvakrat toliko, 3.861 ljudi, je bilo poleg tega samo lani obsojenih na smrt. Na črnem seznamu držav, v katerih izvedejo 91 odstotkov vseh usmrtitev, so se znašle Iran, Irak, Sudan, Pakistan, ZDA in Kitajska.

AI zelo dejaven na tem področju
Amnesty International smrtni kazni nasprotuje brez izjem, saj gre po njihovem mnenju za premišljen uboj človeškega bitja, ki ga država izvede v imenu pravice. "Smrtna kazen krši pravico do življenja in je dokončna, kruta, nečloveška in ponižujoča," so zapisali na svoji spletni strani. Po njihovih podatkih je njena uporaba diskriminatorna, saj se pogosteje uporablja proti revnim, manjšinam in pripadnikom rasnih, etničnih in verskih skupnosti.

V počastitev boja proti njej so člani organizacije po vsem svetu, tudi na ljubljanskem Tromostovju, v Mariboru in Celju, pripravili akcije, s katerimi so želeli opozoriti, da je smrtna kazen v 21. stoletju neprimerna in kruta oblika kaznovanja.

Tudi razvijajoče države se ji odpovedujejo
Podatki na spletni strani Amnesty Internationala razkrijejo stanje uveljavljenosti smrtne kazni po svetu. Stvari se premikajo na bolje, saj je v dveh tretjinah držav smrtna kazen ukinjena. Od leta 1990 je takšno kaznovanje ukinilo več kot 50 držav, med takšne države spadajo tako tiste v Afriki (najbolj sveži primeri so Slonokoščena obala, Liberija, Ruanda), Amerikah (Kanada, Paragvaj, Mehika), Aziji in Pacifiku (Butan, Filipini, Samoa) ter Evropi in osrednji Aziji (Albanija, Moldavija, Črna gora, Srbija, Turčija).

Ko je smrtna kazen enkrat ukinjena, je le redko ponovno uvedena. Od leta 1990 so takšni primeri le štirje, med njima sta dve državi - Nepal in Filipini, medtem usmrtitve znova prepovedali, ostali dve - Gambija in Papua - Nova Gvineja, pa usmrtitev sploh nista izvajali.

V Iranu tudi še kamenjanje
Načini, s katerimi se človeka pošlje v smrt, se po posameznih državah razlikujejo. Tako je v Savdski Arabiji najpogostejše obglavljenje, v ZDA električni stol, za Egipt, Iran, Japonsko, Jordanijo in nekaj drugih držav je tipična smrt z obešenjem, za Kitajsko, Tajsko in tudi ZDA smrtnonosna injekcija, ustrelitev pa za Belorusijo, Kitajsko, Tajvan, Vietnam in še nekaj drugih držav. Kamenjanje je še vedno praksa v Afganistanu in Iranu.

Pošiljanje v smrt nedolžnih ljudi?
Odkar obstaja smrtna kazen, je prisotno tudi tveganje, da življenje izgubi nedolžen državljan. V ZDA je bilo od leta 1973 na prostost potem, ko so že bili obsojeni na smrt, 124 spuščenih na svobodo. Lani so pri Amnesty Internationalu v ZDA zabeleležili en tak primer, letos pa še
enega. Težava seveda ni omejena le na ZDA, v katerih je bilo lani v 12 zveznih državah usmrčenih 53 zapornikov, od začetka uporabe smrtne kazni leta 1977 pa skupno že 1.057.

Evropa svetla izjema


V preteklih desetih letih nikjer v Evropi, z izjemo Belorusije, ki pa ni članica Sveta Evrope, niso usmrtili nikogar. Evropska unija in Svet Evrope sta sicer ena izmed vodilnih akterjev v boju za odpravo smrtne kazni v svetu. V Lizboni je v torek v organizaciji Sveta Evrope, Evropske komisije in portugalskega predsedstva EU-ja potekala tudi mednarodna konferenca o odpravi smrtne kazni, na kateri je generalni sekretar Sveta Evrope, Terry Davis, dejal, da je ukinitev takšne kazni v Evropi preveč pomembna naloga, da bi jo imeli za nekaj samoumevnega.

Poljska zahteva širšo razpravo
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ob tej priložnosti pozval za ukinitev smrtne kazni po vsem svetu, saj je "v nasprotju s človeškim dostojanstvom", evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost, Franco Frattini pa je dodal, da je "smrtna kazen divja in maščevalna parodija pravice". EU se sicer ni uspela združeno pridružiti dnevu boja proti smrtni kazni, saj je temu nasprotovala Poljska, ki zahteva širšo razpravo o življenju, s čemer ima v mislih vprašanji splava in evtanazije.

Slovenija usklajena z EU-jem
Slovenija podpira popolno prepoved izvajanja smrtne kazni in si za to tudi dejavno prizadeva. Pri nas je bila zadnja usmrtitev izvedena leta 1957, leta 1989 pa je bila takšna možnost tudi zakonsko odpravljena. Ustava iz leta 1991 smrtno kazen prepoveduje. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve se je pridružilo izjavi portugalskega predsedstva EU in se zavzelo za ukinitev smrtne kazni za vsa kazniva dejanja in v vseh okoliščinah.

A. P.

Smrtna kazen krši pravico do življenja in je dokončna, kruta, nečloveška in ponižujoča.

Amnesty International

Smrtna kazen je divja in maščevalna parodija pravice.

Evropski komisar Franco Frattini