Ženske vložke s sporočilom 'Predstavljajte si, da bi bilo ljudem posilstvo tako gnusno kot menstruacija' je nalepila na ulična svetila po mestu. Foto: Zajem slike Tumblr
Ženske vložke s sporočilom 'Predstavljajte si, da bi bilo ljudem posilstvo tako gnusno kot menstruacija' je nalepila na ulična svetila po mestu. Foto: Zajem slike Tumblr

Posiljeni so tudi moški, ne le ženske. A 8. marca je bil dan žensk, zato sem to naredila.

Elonё pravi, da jo je bilo malo strah, ko je vložke lepila po uličnih svetilih, saj ni vedela, ali je to kaznivo dejanje. Foto: Zajem slike Tumblr

Moj namen ni bil sovražno sporočilo proti moškim, kot mi očitajo številni. Tega nisem hotela. Citat se mi je zdel dober in sem ga uporabila.

Sporočila na vložkih so različna. Na tem piše: 'Posiljevalci posiljujejo ljudi, in ne oblek.' Foto: Zajem slike Tumblr

"Ko ljudje vidijo ta vložek, najprej pomislijo: "Fuj, vložek!" Veliko ljudi meni, da je menstruacija nenaravna in nekaj gnusnega. A to je nekaj tako zelo naravnega in ni potrebno, da je taka skrivnost, saj jo ima vsaka ženska. To je nekaj najbolj organskega, to je naša kri. Je del našega telesa, kot nos ali prst. Ko pa preberejo sporočilo na vložku, se začnejo o njem pogovarjati."

Tako razlaga 19-letna Elonё Kastrati, ki je pred dnevi ženske higienske vložke s sporočilom nalepila na ulična svetila po mestu Karlsruhe in fotografijo objavila na družbenem omrežju Tumblr. Fotografija je bila v enem dnevu deljena več kot 100.000-krat. Najstnica pa je s sporočili na vložkih, ki opozarjajo na enakopravnost med spoloma in opozarjajo na žrtve spolnih napadov, sprožila svetovno gibanje in postala del feministične umetnosti.

Ulična umetnost
"Ko sem prvič prebrala citat, se mi je zdel zelo izzivalen," mi po Skypu razlaga Elonё, ki je vidno vznemirjena, saj se ji je življenje tako hitro obrnilo na glavo. "Še zdaj ne morem verjeti, da se pogovarjam z vami," izusti rahlo vzhičena od adrenalina in nadaljuje, da je napisani citat opazila pod fotografijo uporabnice @cutequeer96 na Instagramu (pozneje jo je tudi vprašala za dovoljenje uporabe). "Pomislila sem, da bi bil citat, če bi bil napisan na ženskem vložku, zelo opazen in vsi bi ga pogledali."

Tvit, ki je bil povod za njeno akcijo:

In to je tudi naredila. Bilo je sobotno jutro, datum na koledarju je kazal 8. marec - mednarodni dan žensk, ki opominja na težko izborjeno ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk z moškimi (za katero se morajo ženske po vsem svetu še vedno boriti). Elonё je sporočili 'Predstavljajte si, da bi bilo ljudem posilstvo tako gnusno kot menstruacija' in 'Posiljevalci posiljujejo ljudi, ne oblek' natisnila na papir in nalepila na 40 dnevnih higienskih ženskih vložkov. Te je nalepila na ulične svetilke v središču mesta Karlsruhe, ki je z nekaj več kot 290.000 prebivalci drugo največje mesto v nemški deželi Baden-Württemberg. "V nekem trenutku se mi je zdelo, kot da sem v galeriji na prostem. Ljudje so jih gledali in prebrali sporočilo ter se začeli o tem pogovarjati. Želela sem le malo provocirati in uspelo mi je."

Projekt se širi po vsem svetu
Ko je fotografijo objavila na družbenem omrežju Tumblr, je bila ta v samo enem dnevu deljena več kot 100.000-krat. Elonë, katere družina prihaja s Kosova, je hitro začela dobivati vprašanja podpornikov, ali lahko projekt izvedejo tudi v svojih državah.

"Ravno preden sva začeli govoriti, mi je pisal fant iz New Delhija. Poslal mi je članek o njegovi akciji, ki jo je sprožil včeraj, in se mi zahvalil, da je lahko začel kampanjo. Na vložek je napisal 'Ulice New Delhija pripadajo tudi ženskam' in zdaj o tem pišejo tamkajšnji mediji. Z mano želijo govoriti tudi z BBC-ja. Pisali so mi iz Južne Afrike, Brazilije, Avstralije, celo iz Tajvana in Rusije."

"Tudi moški so posiljeni"
Elonё pravi, da s citatom ni hotela poslati "sovražnega sporočila moškim, kot ji očitajo številni". "Tega nisem hotela. Citat se mi je zdel dober in sem ga uporabila." Prav zaradi ostrih kritik se je odločila, da komentarjev na Facebooku ne bo brala, temveč le tiste na Instagramu in Tumblrju. "Prijatelj Filip me je vprašal, ali sem videla negativne komentarje na Facebooku. Rekla sem, da ne, saj je vsega preveč. Potem mi je dejal, da mi je neki fant napisal, da me je treba posiliti."

Ko jo vprašam, ali bo vložila prijavo, odgovori: "Ne, saj govori sam zase. Vem, da mi nič ne more. Lahko bi poklicala policijo, če bi me neki tujec napadel na cesti. A to je cena, ki jo moram plačati. Posiljeni so tudi moški, ne le ženske. A 8. marca je bil dan žensk, zato sem to naredila. Negativne komentarje sprejmem, saj sem hotela na izzivalen način opozoriti na to vprašanje. Hotela sem biti dejavna." Ob tem poziva vse, ki bodo začeli akcijo, naj fotografije označijo in širijo sporočilo, da "feminizem pomeni enakopravnost, in ne sovražnost proti moškim".

Posiljeni so tudi moški, ne le ženske. A 8. marca je bil dan žensk, zato sem to naredila.

Moj namen ni bil sovražno sporočilo proti moškim, kot mi očitajo številni. Tega nisem hotela. Citat se mi je zdel dober in sem ga uporabila.