Stavka okoli 220.000 delavcev. Sindikat jih sicer predstavlja več kot 300.000. Foto: Reuters
Stavka okoli 220.000 delavcev. Sindikat jih sicer predstavlja več kot 300.000. Foto: Reuters
V sindikatu NUMSA sporočajo, da delavci zaslužijo 370 evrov na mesec in da to ni dovolj za preživetje. Foto: EPA

Člani Nacionalnega sindikata kovinarjev Južnoafriške republike (NUMSA) so dejali, da pri tej zahtevi ne bodo popustili, poroča Al Džazira. Delodajalci so medtem privolili v 8-odstotno povišanje, kar za delavce ni dovolj.

Za 370 evrov na mesec
Generalni sekretar sindikata Irvin Jim je dejal, da so prvotno zahtevo po 15-odstotnem zvišanju plač že spremenili in zahtevajo vsaj 12 odstotkov višje plače, dodal pa je, da delavci zaslužijo 5.400 randov (370 evrov) na mesec.

Delodajalci opozarjajo, da si takšne povišice ne morejo privoščiti zaradi konkurence iz Kitajske, Indije in Italije. Direktorica podjetja Rapid Allweiler z 42 zaposlenimi dodaja, da se boji, da bo serija stavk v državi odvrnila mnogo vlagateljev.

Ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors je zaradi stavke že ustavil proizvodnjo v svoji največji južnoafriški tovarni, saj ni mogel dostopati do sestavnih delov za vozila.

Poročila o nasilju
Stavka naj bi postajala tudi nasilna. V petek so lokalni mediji poročali, da so oboroženi stavkajoči ustrahovali nestavkajoče tovariše, v četrtek pa je policija z gumijastimi naboji streljala na delavce, ki so protestirali pred neko elektrarno.

Vstop v politiko?
NUMSA je največji južnoafriški sindikat in zastopa več kot 300.000 delavcev. Nekoč je bil močan zaveznik vladajoče stranke ANC, a je sindikat podporo stranki predsednika Jacoba Zume odrekel med predsedniškimi volitvami v maju in zagovarjal ustanovitev nove stranke, posvečene revnim.

Kot je poročal BBC, je NUMSA decembra lani sporočil, da bo oblikoval politično gibanje, ki bi se morda potegovalo tudi na volitvah, zato nekateri opazovalci menijo, da morda NUMSA tokratno stavko izkorišča, da bi z njo postal bolj prepoznaven kot gospodarska in politična sila v državi.