Bolnega Mubaraka so na sodišče pripeljali iz vojaške bolnišnice. Foto: Reuters
Bolnega Mubaraka so na sodišče pripeljali iz vojaške bolnišnice. Foto: Reuters
Egipt
V sodni dvorani in pred njo se je zbralo veliko Mubarakovih privržencev. Foto: Reuters

Po celodnevnem zasedanju je sodnik Ahmed Abdel Kavi razglasil, da je sodišče odločilo, da je 88-letni obtoženec nedolžen, ob tem pa je sodišče zavrnilo zahteve odvetnikov sorodnikov žrtev glede uvedbe civilnih tožb zoper predsednika. Odločitev sodišča je dokončna.

Leta 2012 je kairsko sodišče odločilo, da je Mubarak kot vrhovni poveljnik egiptovske vojske odgovoren za smrt 239 protirežimskih protestnikov, ki so leta 2011 v času 18-dnevnih protestov proti njegovemu 30 let trajajočemu režimu. Prizivno sodišče je zatem odredilo ponovno sojenje, leta 2014 pa so obtožnico proti Mubaraku umaknili. Javni tožilec se je potem na odločitev pritožil, kar je privedlo do ponovnega sojenja na najvišjem kasacijskem sodišču.

Odvetniki sorodniki žrtev so odločitev sodišča označili za politično. "Razsodba ni pravična. Sodstvo je spolitizirano," je dejal odvetnik Osman Al Hefnavi.

Po razsodbi so bolnega Mubaraka s helikopterjem odpeljali v vojaško bolnišnico v predmestje Kaira, kjer prestaja triletno zaporno kazen zaradi korupcije. Tožilstvo je proti njemu vložilo številne obtožnice, a je bilo lansko sojenje zaradi korupcije edino sojenje, na katerem je bil obsojen.

Po vstaji leta 2011 veliko sprememb
Številni Egipčani obdobje Mubarakove vladavine enačijo z obdobjem avtokracije in pokvarjenega kapitalizma. Protestom proti njemu so sledile prve svobodne volitve, na katerih je zmagal islamistični predsednik Mohamed Mursi. Ta se je na oblasti obdržal zgolj eno leto, po množičnih protestih proti njemu se je zgodil udar in na oblast se je povzel general Abdel Fatah Al Sisi, ki je potem zmagal na predsedniških volitvah leta 2014. Al Sisi je začel oster boj proti Mursiju in njegovi Muslimanski bratovščini, ki so jo uvrstili na seznam terorističnih organizacij, in jo prepovedali. Na stotine Mursijevih privržencev je bilo ubitih, več tisoč jih je zaprtih.

Mubarak je bil prvi voditelj, ki ga je odnesla arabska pomlad in se je znašel na sodišču.