Španska policija se lahko pohvali s pomembnim zasegom mamil. Foto: EPA
Španska policija se lahko pohvali s pomembnim zasegom mamil. Foto: EPA

Po podatkih venezuelskih oblasti se je letalo iz države izmuznilo ponoči in brez dovoljenja. Caracas je nato več držav, vključno s Španijo, obvestil o letalu in španske oblasti so ga prisilile k pristanku na Kanarskih otokih.

Na letalu so bili trije ljudje, Avstrijci in Nemci. V povezavi so to pošiljko v Venezueli prijeli 28 posameznikov.

Iz Španije do vse Evrope
Španija je ena od glavnih vstopnih točk za južnoameriška mamila, ki potujejo na donosno evropsko tržišče.

Kako strateško pomembna je ta sredozemska države, kaže tudi nedavna aretacija štirih članov enega najvplivnejših mehiških tihotapskih združb - kartela Sinaloa, ki velja tudi za eno največjih kriminalnih organizacij na svetu.

Eden od prijetih kriminalcev je Jesus Gutierrez Guzman, bratranec zloglasnega Joaquina "Shorty" Guzmana, ki poveljuje omenjenemu kartelu. Špansko notranje ministrstvo je pojasnilo, da je kartel v Španiji nameraval oblikovati center za svoje operacije v Evropi.

"Naša država naj bi bila vstopna točka za velike pošiljke narkotikov," so sporočili iz ministrstva.

Vse štiri tihotapce so prijeli v različnih hotelih v osrednjem delu Španije, iščejo jih pa tudi v ZDA, kjer so obtoženi tihotapljenja mamil in pranja denarja.

Mehiški mediji so hitro pograbili novico o aretacijah v Španiji, saj je bil eden od prijetih povezan z eno od vodilnih strank v državi, Institucionalno revolucionarno stranko (PRI), katere kandidat Enrique Pen Nieto je postal predsednik Mehike na julijskih volitvah.

Rafael Celaya ima na svojem profilu na Facebooku fotografijo sebe ob Nietu med predvolilno kampanjo. Iz stranke so sporočili, da so Celayo zavrnili kot kandidata na listi stranke in da nima nobenih posebnih povezav s predsednikom.