Japonska je učinke ameriškega jedrskega orožja dobro spoznala v drugi svetovni vojni. Foto: EPA
Japonska je učinke ameriškega jedrskega orožja dobro spoznala v drugi svetovni vojni. Foto: EPA

Japonski zunanji minister Fumio Kišida je v pogovoru z zakonodajalci omenil pogoje, pod katerimi bi vlada premierja Šinza Abeja lahko naredila izjemo pri dolgoletni japonski politiki proti posedovanju in proizvodnji jedrskega orožja ali dopuščanju tega orožja na japonskem ozemlju.

Kot je dejal Kišida, se tudi Abejeva vlada drži načela njenih predhodnic, da je odločitev o tem, ali bi Tokio v celoti spoštoval nejedrsko načelo kljub grožnjam njenemu prebivalstvu, dejansko odvisna od vlade, ki je takrat na oblasti, poroča spletni portal rt.com.

"Prihodnosti ni mogoče napovedati," je dejal Kišida in s tem ponovil besede nekdanjega zunanjega ministra Katcuje Okade, sicer član opozicijske Demokratske stranke. Okada je leta 2010 sicer razkril, da so imele ZDA in Japonska med hladno vojno sklenjen dogovor, po katerem bi Tokio dopustil Washingtonu, da njegove jedrske podmornice vplujejo v japonska pristanišča, kar je predstavljalo jasno kršitev nejedrske politike. Ta sporazum je po koncu hladne vojne na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja sicer potekel.

Spor s Kitajsko
Japonsko politično prizorišče trenutno zaznamujejo predvsem napetosti med Japonsko in Kitajsko zaradi ozemeljskega spora v Tihem oceanu. Prejšnji teden je ameriški zunanji minister John Kerry poudaril, da bodo ZDA v tem sporu podprle Japonsko.

Konec leta 2013 je Kitajska razglasila del Vzhodnega kitajskega morja med Tajvanom in Japonsko za njeno ekskluzivno gospodarsko cono, kar je razjezilo Japonsko, ki je to območje imela za regijo pod svojim nadzorom. ZDA so v odgovor na kitajsko potezo na območje nemudoma poslale opazovalna letala in bombnike.