Tunizijske oblasti so po več mestih po državi močno okrepile vojaško navzočnost. Foto: Reuters
Tunizijske oblasti so po več mestih po državi močno okrepile vojaško navzočnost. Foto: Reuters


"Decembra lani sta nezakonito zapustila državo in vstopila v Libijo, kjer sta se urila v uporabi orožja," je Chelly v četrtek povedal za tunizijsko televizijo Al Hiwar Ettounsi. Oblasti so strelca identificirale kot Jasina Labidija in Hatema Kačnauija. Obrambni minister Chelly je povedal še, da je bil Abidi aretiran, preden se je odpravil v Libijo, ni pa razkril podrobnosti o aretaciji.

Ob tem je Chelly navedel še več lokacij domnevnih taborišč za urjenje Tunizijcev v Libiji, urili naj bi se v Bengaziju in mestu Derna, ki je postalo pomembna utrdba džihadistov. Po podatkih tunizijskih oblasti se je v Irak, Sirijo in Libijo, da bi se bojevali na strani skrajnežev, odpravilo do 3.000 Tunizijcev.

Tunizijski predsednik Bedži Kaid Esebsi je sicer v četrtek za francosko televizijo TF1 povedal, da sta napadalca na sebi nosila še razstrelivo, ki jima ga ni uspelo sprožiti. Pri tem je dodal, da je odziv varnostnih sil preprečil še dodatno prelivanje krvi.

Za napadom stoji Islamska država
Odgovornost za napad v sredo, v katerem je bilo poleg napadalcev in Tunizijca ubitih še 20 tujih turistov, je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država. Esebsi je zatrdil, da se Tunizija skrajnežem ne bo pustila ustrahovati, in da so na ključne točke v več tunizijskih mest, letališč in pristanišč že vpoklicali vojsko. Po napadu so aretirali devet ljudi, predsednik pa je dejal, da so bili štirje od aretiranih povezani z napadom in da jih je pet imelo povezave s turističnimi celicami.

Napadalca sta v sredo začela streljati na turiste, ki so se pripeljali z avtobusom, in jih nato nagnala v notranjost muzeja. Ubiti so bili turisti iz Italije, Poljske, Francije, Španije, Avstralije, Japonske in Kolumbije ter trije Tunizijci, med njimi en policist. Ranjenih je bilo več kot 40 ljudi. Varnostne sile so ubile oba napadalca, preiskava pa je pokazala, da naj bi imela najprej v načrtu napad na poslopje tunizijskega parlamenta, a so jima varnostniki to preprečili, zato sta se odločila napasti obiskovalce ene največjih znamenitosti v Tunisu, kjer so shranjene številne antične umetnine.