Do napada je prišlo na glavnem trgu, kjer je tudi priljubljeni božični sejem. Ta je bil zaradi slabega vremena včeraj na srečo zaprt. Foto: EPA
Do napada je prišlo na glavnem trgu, kjer je tudi priljubljeni božični sejem. Ta je bil zaradi slabega vremena včeraj na srečo zaprt. Foto: EPA
Trg Saint-Lambert je znova odprt, a sledi pokola ostajajo. Foto: EPA
Tragedija v Liegeju

Razkosano truplo so našli v vrtni lopi na posesti Nordina Amranija, ki je bil leta 2008 obsojen na skoraj pet let zapora zaradi nezakonitega posedovanja okoli 9.500 kosov strelnega orožja in gojenja marihuane.


Amrani je v torek močno pretresel obljuden glavni mestni trg v Liegeu, ko je na postajališče najprej odvrgel ročne granate, nato pa morijo nadaljeval s strelskim orožjem.
Trije ljudje so za posledicami poškodb umrli, 15-letni in 17-letni fant ter 17-mesečna malčica, policija pa se boji, da bo končno število smrtnih žrtev še naraslo, saj so štirje še vedno v kritičnem stanju. 75-letna ženska, ki so jo mediji prištevali med žrtve, se še zdravi v bolnišnici. Skupno je ranjenih 125 ljudi.
33-letni storilec si je po dejanju sodil sam s strelom v glavo.

Poklon žrtvam
Po poročanju belgijskih medijev, na katere se sklicuje BBC, žensko truplo pripada 45-letni čistilki, ki je delala za enega izmed Amranijevih sosedov. "Truplo smo odkrili v lopi, ki jo je uporabljal za gojenje kanabisa," je za belgijski radio RTBF povedal državni tožilec Cedric Visart de Bocarme. V lopi so našli tudi zalogo streliva.
Amrani naj bi po poročanju belgijskega La Meuse svojo žrtev v torek zjutraj pod pretvezo, da ji ponuja delo, povabil k sebi domov, nato pa jo napadel in ubil s strelom v glavo. Avtopsija bo pokazala, ali je bila pred smrtjo tudi posiljena.
Oblasti skušajo ugotoviti, kaj je motiviralo Amranija, da gre na svoj morilski pohod, naj bi pa deloval sam in naj ne bi šlo za teroristični napad.
Prizorišče napada, osrednji trg Place Saint-Lambert, kjer je med drugim tudi božični semenj, ki pa zaradi slabega vremena na srečo ni bil odprt, so medtem znova odprli, a krvavi madeži, razbito steklo in sledi krogel ostajajo.
Liege se je točno opoldne žrtvam napada poklonil z minuto tišine.

Tragedija v Liegeju