Po napadu so ustavljene vse operacije francoskih vojakov v Afganistanu. Foto: EPA
Po napadu so ustavljene vse operacije francoskih vojakov v Afganistanu. Foto: EPA
Francoski vojaki
Nekateri francoski vojaki so bili med napadom neoboroženi. Foto: EPA

V petek je afganistanski vojak v pokrajini Kapisa streljal na skupino francoskih vojakov in jih štiri ubil ter 16 ranil. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je po napadu ustavil vse francoske operacije urjenja pripadnikov afganistanskih varnostnih sil in celo zagrozil s predčasnim umikom iz Afganistana, če se ne bodo izboljšale varnostne razmere.

Na krizno območje se je nemudoma odpravil francoski zunanji minister Gerard Longuet, medtem ko je afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki se bo prihodnji teden v Parizu srečal s Sarkozyjem, izrazil sožalje francoskemu predsedniku, družinam žrtev in francoskemu ljudstvu. Po njegovih besedah so odnosi med državama zgodovinski, iskreni in vir zadovoljstva.

V Afganistanu je 3.600 francoskih vojakov in do konca leta naj bi se jih v domovino vrnilo 1.000. Od začetka vojne leta 2001 je bilo ubitih že 82 pripadnikov francoske vojske.

Talibanski privrženci v vladnih vrstah
Tiskovni predstavnik talibanskih upornikov Zabihula Mudžahid je ob prevzemu odgovornosti za napad dejal, da je Islamski emirat Afganistana, kot svoje gibanje imenujejo talibani, v svoje vrste pridobil ljudi na pomembnih položajih in nekateri od njih so že izpeljali svoje misije.

Uboj francoskih vojakov je bil zadnji med napadi pripadnikov afganistanske vojske na njihove kolege v tujih silah. Nato je v preteklosti za take napade krivil infiltracijo upornikov med afganistanske vojake, vendar priznava, da veliko težav povzročata tudi nedisciplina in lojalnost med vojaki, ki naj bi po letu 2004 prevzeli odgovornost za varnost v državi.

Očitno pa talibani nimajo težav z novačenjem novih borcev in po besedah nekega talibanskega poveljnika so incidenti, kot je bilo uriniranje ameriških vojakov po truplih talibanov, voda na njihov mlin pri podpori talibanskemu gibanju med Afganistanci.

"Naša misija je postala lažja zaradi incidentov, kot jih prikazuje ta video," je dejal.