Odločnost je Sarkozy izrazil tudi glede Sirije. Pariz po njegovih besedah ne more stati mirno ob strani in dopustiti represije sirskega vodstva nad lastnimi državljani. Foto: EPA
Odločnost je Sarkozy izrazil tudi glede Sirije. Pariz po njegovih besedah ne more stati mirno ob strani in dopustiti represije sirskega vodstva nad lastnimi državljani. Foto: EPA
Afganistan
Natove čete v Afganistanu so vse pogostejša tarča napadov afganistanskih vojakov. Foto: EPA

V streljanju v okraju Tagab v pokrajini Kapisa severno od Kabula je bilo ranjenih 16 francoskih vojakov, afganistanskega vojaka, ki je izvedel napad, pa naj bi že aretirali.

Sarkozy napovedal morebiten umik
"Ne morem dopustiti, da bi afganistanski vojaki streljali na francoske vojake ... Od zdaj naprej so prekinjene vse operacije urjenja in pomoči v bojnih operacijah," je dejal Sarkozy in dodal, da obstaja tudi možnost predčasnega umika francoskih vojakov iz Afganistana. Poleg tega bo francoski obrambni minister Gerard Longuet nemudoma odpotoval v državo pod Hindukušem.

"Francoska vojska je v Afganistanu v službi Afganistancev v boju proti terorizmu in talibanom. Francoska vojska ni v Afganistanu, da bi afganistanski vojaki nanjo streljali," je še poudaril Sarkozy, ki se bo sicer prihodnji teden v Parizu sešel z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem.

Rasmussen: Ostajamo zavezani pomoči Afganistancem
Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je napad označil kot žalosten dan za Natove sile v Afganistanu in za francoski narod. Dejal je, da so tovrstni incidenti strašni, a osamljeni. Realnost pa je, da se 130.000 Isafovih vojakov iz 50 držav vsak dan bori in uri več kot 300.000 afganistanskih vojakov. "Imamo isti cilj. Afganistan, ki je odgovoren za svojo varnost. To si želijo tudi Afganistanci. Ostajamo zavezani pomoči Afganistancem, da bi dosegli ta cilj," je poudaril.

V okviru misije Isaf je v državi trenutno okoli 3.600 francoskih vojakov. Do konca leta 2012 naj bi se njihovo število zmanjšalo na okoli tisoč. Napadi afganistanskih vojakov na tuje pripadnike so sicer precej pogosti.

Nedavno je na jugu Afganistana strmoglavil Natov helikopter. Umrlo je šest ameriških vojakov, odgovornost za napada so prevzeli talibani. Med rutinskim obhodom v Tagabu pa je julija lani v napadu umrlo pet francoskih vojakov.