Uporniki se pritožujejo, da zveza Nato nič več ne napada ciljev na bojišče pri mestu Brega, kar je Gadafijevim silam omogočilo nov napad. Foto: Reuters
Uporniki se pritožujejo, da zveza Nato nič več ne napada ciljev na bojišče pri mestu Brega, kar je Gadafijevim silam omogočilo nov napad. Foto: Reuters
Počitek med boji na fronti, vzhodna Libija
Lahko Gadafijeve sile ob letalskih napadih zveze Nato znova prodrejo na fronto upornikov ali lahko ti kljub pomanjkanju ognjene moči znova zavzamejo Brego? Foto: Reuters

Libijski uporniki so Natovim silam očitali, da se odzivajo prepočasi in dopuščajo, da sile libijskega samodržca Moamerja Gadafija ubijajo nedolžne ljudi, a v zavezništvu odgovarjajo, da je Gadafijeva vojska zelo spretna in izmikajoča se tarča.

"Razmere na terenu se nenehno spreminjajo. Gadafijeve sile spreminjajo taktike, uporabljajo civilna vozila, skrivajo tanke v mestih, kot je Misrata, in se skrivajo za živimi ščiti," je pojasnila tiskovna predstavnica Nata Carmen Romero in zatrdila, da jim je do zdaj uspelo uničiti 30 odstotkov kapacitet Gadafijeve vojske.

Umik ZDA in pismo za Obamo
ZDA so umaknile vojaška letala iz operacije vzpostavljanja območja prepovedi letenja nad Libijo in Gadafi je zato pisal ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

Državna libijska agencija Džana je v sporočilu na kratko navedla, da je libijski voditelj polkovnik Gadafi poslal sporočilo Obami, potem ko so se ameriške sile "umaknile iz križarsko-kolonialne koalicije proti Libiji". Podrobnejših informacij o vsebini uradnega pisma Libijci niso izdali.

ZDA so v prvih dneh uveljavljanja resolucije Združenih narodov odigrale vodilno vlogo pri vzpostavitvi območja prepovedi letenja nad Libijo. Ameriška vojska je skupaj s Francijo in Veliko Britanijo od 17. marca usklajevala raketne in letalske napade, s katerimi naj bi onemogočili predvsem protizračno obrambo. 31. marca je vojaško poveljstvo nad operacijo prevzela zveza Nato, katere članice tudi prispevajo večino letal, ki izvajajo napade na Gadafijeve sile.

Misrata od zdaj dostopna vsaj z morja
Libijski uporniki lahko odslej oskrbujejo oblegano mesto Misrata po morju, je sporočil francoski obrambni minister Gerard Longuet. Kot je pojasnil, so znova odprli pomorski promet v Tobruku in Bengaziju, tako da bodo ladje iz Bengazija lahko oskrbovale Misrato, koalicijske sile pa bodo preprečile vse akcije Gadafijevih sil. Nato bo težišče letalskih operacij prenesel na tretje največje libijsko mesto, ki je še edino mesto na zahodu države v rokah upornikov.

Danes okrepitev letalskih napadov
Romerova je zavrnila torkove pritožbe upornikov in poudarila, da koalicijske sile povečujejo število napadov. V sredo naj bi letala vzletela skoraj 200-krat, potem ko so v ponedeljek poletela 137-krat, v torek pa 186-krat. Romerova je še poudarila, da delajo vse, da v operacijah ne bi poškodovali civilistov.

Poveljnik Natovih operacij, general Mark van Uhm, je predtem tudi pojasnil, da imajo informacije, da so po Misrati razkropljeni tanki in da ljudi uporabljajo za živi ščit, da bi preprečili, da bi Natova letala napadla določene cilje.

Novi spopadi med Brego in Adždabijo
Ob zori so se znova razvneli spopadi za obalno cesto med Brego in Adždabijo. Gadafijeve sile so znova sprožile napad, ki bi pomaknil upornike proti vzhodu. Frontna črta se je v torek z obronkov pomembnega pristaniškega mesta premaknila 20 km proti vzhodu. Prebežnik iz Gadafijeve vojske je Reutersovemu poročevalcu povedal, da je bojišče okoli 50 km zahodno od mesta, kjer je pomembno cestno krožišče in hkrati vstopna točka v Cirenajko.