Šest tednov in pol po začetku upora se zdi, da je Libija na vojaški in politični mrtvi točki. Foto: Reuters
Šest tednov in pol po začetku upora se zdi, da je Libija na vojaški in politični mrtvi točki. Foto: Reuters
Na libijski bojni črti

Libijski uporniki so v soboto zatrdili, da so osvojili Brego, ki leži okoli 800 kilometrov vzhodno od prestolnice Tripolis, a se boji za mesto, pomembno zaradi nafte, nadaljujejo. Uporniki naj bi zasedli tudi obrobje mesta, ki so ga ponoči preletavala zavezniška letala, in Gadafijeve sile potisnili proti zahodu.

V napadu zavezniškega letala na uporniški konvoj med Brego in Adždabijo je v petek umrlo najmanj 13 upornikov. Voditelji upornikov so priznali, da so zaradi pomanjkanja discipline uporniki streljali v zrak, kar bi lahko izzvalo napad Natovih letal. Voditelji opozicije so zato napovedali, da bodo poskrbeli za večjo profesionalnost svoje vojaške akcije.

Napad na Misrato odbit
Ostri boji so potekali tudi za tretje največje libijsko mesto Misrato, ki je trenutno v rokah upornikov. Neimenovani predstavnik upornikov je zatrdil, da so Gadafijeve sile ponoči skušale prodreti v zadnjo večjo utrdbo upornikov na zahodu države na treh frontah, a jim ni uspelo. V spopadih so bili po njegovih besedah ubiti dva upornika in sedem Gadafijevih ostrostrelcev.

Američani in Egipčani urijo upornike
Arabska televizija Al Džazira je poročala, da posebne enote ameriške vojske in egiptovske varnostne sile urijo libijske upornike. Urjenje naj bi potekalo na vzhodu Libije, ki je v rokah upornikov. Al Džazira je poročala tudi, da so uporniki iz Egipta dobili novo pošiljko raket vrste katjuša. Od kod naj bi orožje izviralo, neimenovani vir ni želel izdati.

Na libijski bojni črti