Foto:
Foto:

Že predtem je zveza Nato priznala, da so med nočno operacijo ubili dva nedolžna moška, ki sta prišla iz svoje hiše z orožjem v rokah, zdaj pa so priznali, da so streli ubili še tri ženske, čeprav so prej trdili, da so za njihovo smrt odgovorni neznani napadalci. Afganistanska vlada se še ni odzvala na priznanje, v preteklosti pa je že večkrat kritizirala čezmerno uporabo sile v Natovih operacijah, kar je povzročilo številne žrtve med nedolžnimi civilisti.

Po nekaterih poročilih, naj bi Natovi vojaki skušali prikriti svojo odgovornost s tem, da so iz trupel civilistov odstranili naboje. Nato je napovedal opravičilo in bo družinam žrtev izplačal odškodnino. Pojasnili so, da so poslopje napadli, ker so imeli zanesljive informacije, da so v njem talibanski uporniki.

Eden izmed sorodnikov, ki je v napadu izgubil dva brata, ženo in sestro, je zahteval, da se sodi in smrtjo kaznuje informanta, ki je dal napačne podatke o skrivališču talibanov. "Zahtevamo, da je ta vohun usmrčen pred ljudmi, da s tem zagotovimo, da se take stvari ne bodo več dogajale," je dejal.

Karzaj zahteva še več sprememb
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je v nedeljo pozval h končanju hišnih preiskav, ki jih
opravljajo tuje sile v državi. Med obiskom v Kandaharju, kjer je pri krajevnem prebivalstvu iskal podporo za novo protitalibansko ofenzivo, je dejal, da so se razmere s prihodom novega ameriškega poveljnika generala Stanleyja McChrystala izboljšale, vendar pa jih še vedno ni popolnoma prepričal, zato pričakuje še več sprememb pri delovanju tujih vojakov.