Ameriški predsednik je v bazi v Bagramu pozdravil 2.500 navdušenih ameriških vojakov. Foto: Reuters
Ameriški predsednik je v bazi v Bagramu pozdravil 2.500 navdušenih ameriških vojakov. Foto: Reuters
Barack Obama in Hamid Karzaj
Karzaj je Obamo sprejel v svojih prostorih v Kabulu. Obama je afganistanskega kolega povabil na obisk v Belo hišo, ki naj bi se zgodil 12. maja. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je Afganistan obiskal popolnoma nenapovedano, v državi pa se je zadržal šest ur. Foto: Reuters

Obama, ki je v nedeljo nepričakovano obiskal Afganistan, je ob obisku vojakov v oporišču Bagram v bližini Kabula dejal, da jim je hvaležen za delo, ki ga opravljajo v Afganistanu in da bodo sčasoma le premagali sovražnike. "Tukaj ste, da varujete Ameriko," je dejal Obama navdušenim vojakom in dodal: "Hvala vam za to!"

"Noben obisk ni bil tako pomemben kot ta, na katerem sem zdaj. Tukaj sem, da se vam zahvalim v imenu ameriškega ljudstva," je dejal Obama pred 2.500 vojaki, ki so ga poslušali v Bagramu, in dodal: "Afganistanci so trpeli več desetletij vojne, a zdaj obstaja upanje, da se bodo z našo pomočjo otresli vojne. Želimo si zgraditi trajno partnerstvo, ki temelji na obojestranskem sodelovanju in spoštovanju."

Obama: Talibane moramo premagati
Predsednik Obama je povedal, da si ZDA niso izbrale vojne in da se niso želele vmešavati v notranje zadeve Afganistana, da bi si tako razširili svoj vpliv. Povedal je, da jih je 11. septembra 2001 brutalno napadla Al Kaida in da so predstavniki Al Kaide in njihovi talibanski zavezniki še vedno na tem območju in da jih je treba premagati.

Vojakom je obljubil, da bodo uživali vojaki vso podporo, da opravijo svojo nalogo. "Prepričan sem, da vam bo uspelo, da v Afganistanu opravite svojo nalogo," je še povedal predsednik, preden se je vkrcal spet na predsedniško letalo Air Force One.

Obama v šestih urah tudi s Karzajem
Ameriški predsednik je v nedeljo zvečer pristal v oporišču Bagram, nato pa je s helikopterjem odletel v Kabul, kjer ga je sprejel afganistanski predsednik Hamid Karzaj, pred odhodom domov pa je imel govor pred vojaki v Bagramu, ki so ga prenašale vse večje ameriške televizije. Celoten obisk je trajal šest ur, podrobnosti o obisku pa so skrivali zaradi varnostnih razlogov.

Na srečanju s predsednikom Karzajem sta govorila o nujnosti boja proti korupciji, Obama pa je izrazil tudi pričakovanje, da se nadaljuje napredek v boju proti trgovini z mamili. Na tiskovni konferenci po sestanku se je Obama Karzaju zahvalil za podporo ameriškim silam in izrazil upanje, da se bo ta prijateljski odnos še nadaljeval.

Na jugu Afganistana je padel helikopter s pripadniki mednarodnih sil. V napadu ni umrl nihče, 14 ljudi pa je bilo ranjenih, med njimi pripadniki mednarodnih sil in afganistanski vojaki. Odgovornost za napad so že prevzeli talibani, zveza Nato pa je sporočila, da incident še preiskuje.

Ameriški predsednik je afganistanskega povabil, naj ga maja obišče v Beli hiši, ta pa je že potrdila, da bo Karzaj Washington obiskal 12. maja.

Obama v Afganistan na krilih uspehov
BBC-jev dopisnik iz Washingtona poroča, da se je Obama za obisk Afganistana odločil v zgodovinskem trenutku, ko je prejšnji teden ameriški kongres potrdil zdravstveno reformo in je z Moskvo dosegel dogovor o zmanjšanju jedrskega orožja. Bela hiša je želela, da Obama nadaljuje svoj "zmagoslavni" teden in tako pokaže Američanom, da se lahko ukvarja z več kot eno pomembno temo naenkrat.

Decembra je predsednik Obama v Afganistan napotil dodatnih 30.000 vojakov. Do zdaj jih je v to nemirno državo prispelo le nekaj tisoč, drugi pa naj bi tja odpotovali poleti. Ameriške sile tako predstavljajo večino v koalicijski vojski pod taktirko zveze Nato.