Na Kitajskem je gradnja novih golfišč uradno prepovedana že od leta 2004, a kljub temu se je število igrišč v 11 letih potrojilo. Skeptiki opozarjajo, da nova zaostrena pravila za člane partije čaka podobna usoda. Foto: Reuters
Na Kitajskem je gradnja novih golfišč uradno prepovedana že od leta 2004, a kljub temu se je število igrišč v 11 letih potrojilo. Skeptiki opozarjajo, da nova zaostrena pravila za člane partije čaka podobna usoda. Foto: Reuters
Ši Džinping
Kitajski predsednik Ši Džinping, ki je hkrati seveda tudi partijski šef, je 88 milijonom komunistov že večkrat dal vedeti, da samo z zgledom in neoporečnim vedenjem lahko upravičijo privilegije pred kitajsko javnostjo. Foto: EPA

Komunistični režim na Kitajskem se vrača h koreninam in je v sklopu najnovejših moralnih zapovedi prepovedal vrsto stvari, s katerimi naj bi se izboljšalo stanje v vladajoči stranki. Vse od generacijskega prevzema oblasti leta 2012, ko je predsednik najštevilnejše države na svetu postal Ši Džinping, se izvajajo redne protikorupcijske kampanje.

Prepoved članstva v vseh zasebnih klubih
Po novih partijskih smernicah tako kitajski komunisti ne smejo biti več člani golfističnih klubov, fitnesov ali ekskluzivnih telovadnic in vrste drugih potrošniških klubov, prav tako je znova najstrožje prepovedano članstvo v zasebnih klubih. V primeru prestopka članom partije grozi izključitev, kar ima v enostrankarski državi občutne posledice v vsakdanjem življenju.

Članstvo v klubih za golf in igranje na skrbno pokošenih zelenicah kitajska javnost dojema kot okolje, kjer komunistični veljaki, ki hkrati zasedajo vse vodstvene položaje v državni upravi in podjetjih, sklepajo nepoštene dogovore, iz katerih izvira korupcija najvišjih vladajočih krogov.

Golf simbol protikorupcijskega boja
Septembra so tako v državnih podjetjih po vsej Kitajski odpustili vsaj 60 vodstvenih delavcev, ki so javni denar trošili za igranje golfa. Pred tedni je bil odpuščen podžupan province Fudžjan na jugovzhodu države, ker je bil član kluba za golf in je igral v službenem času. Marca naj bi tako zaprli kar 66 nezakonito zgrajenih golfišč po vsej državi.

Ne popivaj, ne varaj ...
Med dodatnimi partijskimi omejitvami so tudi navodila, s katerimi želi strankino vodstvo omejiti ekstravagantne pojedine in popivanja na državnih, podjetniških ali partijskih slavjih. Prav tako je vnovič poudarjeno opozorilo o neprimernem seksualnem življenju, pri čemer je komunistom odločno prepovedano varanje zakonskih partnerjev in vzdrževanje ljubic.

Nova protikorupcijsko-moralna partijska kampanja je potrditev prizadevanja predsednika Ši Džinpinga, ki mu je v treh letih vladanja z več potezami delno uspelo povrniti ugled vladajočim komunistom.