Gloria Arroyo je Filipinom vladala med letoma 2001 in 2010. Foto: EPA
Gloria Arroyo je Filipinom vladala med letoma 2001 in 2010. Foto: EPA

Volilna komisija jo obtožuje, da je v korist vladne stranke leta 2007 poneverila rezultate senatnih volitev. Če bodo odločili, da je kriva, ji grozi dosmrtna ječa.
64-letna Arroyo, ki je zdaj kongresnica, je bila predsednica Filipinov med letoma 2001 in 2010. Kot je povedal predsednik volilne komisije Sixto Brillantes, Arroyova doslej ni izpodbijala še nobene obtožbe na svoj račun.

"Prejeli smo izsledke preiskave in videli smo dovolj dokazov za obtožbo," pa je pojasnil tiskovni predstavnik komisije James Jimenez. Dodal je, da tisti, ki je obtožen "volilne sabotaže", ne more plačati varščine in mora ostati v zaporu v času sojenja.

Sodišče v Manili je medtem že izdalo zaporni nalog za Arroyovo, ki je trenutno v bolnišnici, kjer se po lastnih navedbah zdravi zaradi redke kostne bolezni, za katero pa naj bi potrebovala takojšnje zdravljene v tujini. Arroyova je medtem tudi že zavrnila vse obtožbe na svoj račun in vlado obtožila, da krši njene pravice, ker ji ne dovoli, da bi zaradi zdravljena zapustila Filipine.