Volitve naslednika dozdajšnje predsednice Glorie Arroyo ne potekajo mirno. Foto: EPA
Volitve naslednika dozdajšnje predsednice Glorie Arroyo ne potekajo mirno. Foto: EPA

Prvi neuradni izidi kažejo, da ima sin lani umrle priljubljene nekdanje filipinske predsednice Corazon Aquino veliko prednost pred protikandidati, nekdanjim predsednikom Josephom Estrado, nepremičninskim mogotcem Mannyjem Villarjem ter Gilbertom Teodoro, kandidatom odhajajoče administracije predsednice Glorie Arroyo, ki se poteguje za sedež v parlamentu. Uradni izidi volitev naj bi bili znani v dveh dneh.

Številnle okvare volilnih naprav povzročile vrste
Volitve so prvič potekale povsem avtomatsko. Zaradi številnih tehničnih težav so pred volišči nastale dolge vrste, pristojni organi pa so za eno uro podaljšali čas odprtja volišč. Težave pri oddajanju svojega glasu je imel tudi Aquino, ki je moral čakati štiri ure, ker se je naprava, ki šteje glasove, pokvarila.

Volitve Filipinci jemljejo zelo resno. Svoj glas naj bi oddalo približno 85 odstotkov volilnih upravičencev, dejanska volilna udeležba pa naj bi bila nekoliko nižja - številni so po več urah čakanja v vrsti obupali in se vrnili domov, ne da bi oddali svoj glas.

Na jugu spopadi različnih kandidatov
Ob predsedniških volitvah potekajo tudi parlamentarne in županske. Z juga države poročajo o spopadih oboroženih privržencev kandidatov na županskih volitvah, v katerih je umrlo šest ljudi. Zgodilo se je še nekaj drugih incidentov. V bližini Manile so se spopadli varnostniki nekega kongresnika in policija, pri čemer sta bili ubita dva človeka. V mestu Maguindanao, ki je bilo lani priča z volitvami povezanemu pokolu 57 ljudi, med njimi 30 novinarjev, je bilo slišati streljanje.

Predvolilno nasilje zahtevalo okoli 100 žrtev
Skupaj s pokolom v Maguindanau je med volilno kampanjo na Filipinih, v državi, kjer sta potekali dve mirni "vstaji ljudstva", ki sta odstranili skorumpirane režime, umrlo okoli 100 ljudi. Posebej krvav je bil zadnji teden. Prejšnji ponedeljek so oboroženi moški streljali na dva tovornjaka, ki sta prevažala okoli 200 privržencev županskega kandidata na jugu države. Umrl je en človek, 32 ljudi je bilo ranjenih. V torek je moški večkrat od blizu ustrelil kandidata za mestnega svetnika. Nasilje je del volitev na Filipinih, korenine pa ima v lokalnih političnih rivalstvih. Tekme za javne službe v mestih in provincah so tako silovite, ker so ugodnosti, ki jih te prinašajo, velikanske. Poboji celotnega klana političnega tekmeca niso izključeni, se je pokazalo lani novembra.

O moči in pomembnosti političnih klanov na Filipinih govori tudi vzpon Benigna Aquina tretjega, člana družine, ki mesta v javnih službah zaseda že štiri generacije. Prevlada klanov v politiki kaže na nefunkcionalnost filipinske demokracije.