Razsodbo so prenašali tudi na nacionalni televiziji. Foto: Reuters
Razsodbo so prenašali tudi na nacionalni televiziji. Foto: Reuters
Mursija obsodili na 20 let zapora

To je bila prva izmed razsodb, ki ga čakajo, odkar ni več na oblasti, saj je vpleten še v več drugih sodnih postopkov. Vojska ga je odstavila julija leta 2013, potem ko so proti njegovi vladavini izbruhnili množični ulični protesti. Takrat so oblasti prepovedale njegovo gibanje Muslimanska bratovščina in v zapor spravile več tisoč njegovih podpornikov.

Mursiju in drugim obtoženim, od katerih jih je polovica na begu, je grozila celo smrtna kazen, saj so bili obtoženi umora novinarja in dveh protestnikov med spopadi med protestniki in Mursijevimi privrženci pred predsedniško palačo 5. decembra leta 2012, česar so ga danes oprostili.

Je pa sodišče odločilo, skupaj s še 12-erico obtoženih - večinoma gre za člane zdaj prepovedane Muslimanske bratovščine, da je kriv uporabe nasilja, aretacij in mučenja protestnikov na prej omenjenih demonstracijah leta 2012.

Protestniki so izražali nasprotovanje dekretu Mursija, s katerim se je postavil nad pravosodje. Še dvema obtožencema v primeru je sodišče dosodilo deset let zapora.

Obramba je trdila, da ni dokazov, da bi Mursi spodbudil spopade, in da je bila takrat večina žrtev članov Mursiju naklonjene Muslimanske bratovščine.

Ves čas zavračal pristojnost sodišča
Tudi večina drugih obtožencev je dobila 20-letne zaporne kazni. Ob izreku kazni so Mursi in drugi obsojenci salutirali s štirimi prsti, kar je simbol napada na podpornike Muslimanske bratovščine v mošeji Raba al Adavija leta 2013. Med sojenjem je sicer ves čas zavračal pristojnost sodišča in večkrat zakričal, da je žrtev vojaškega udara. Mursijevi odvetniki so napovedali pritožbo.

AI kritiziral sodbo
Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je kritizirala sodbo. "Sodba je razblinila še preostale iluzije o neodvisnosti in nepristranskosti egiptovskega kazenskopravnega sistema," je povedala Hasiba Hadž Sahraui, namestnica direktorja veje Amnesty Internationala za Bližnji vzhod in severno Afriko. Ob tem je pozvala k ponovnemu sojenju ali izpustu Mursija iz zapora.

Nekatere pa je oprostitev v primeru obtožb o napeljevanju k umoru presenetila. "Pričakovali smo obsodbe zaradi umora," je za AFP povedal Ramy Ganem, odvetnik enega izmed protestnikov proti Mursiju, ki je bil ranjen v spopadih. "A obsodbe niso slabe. Pričakovali smo dosmrtne zaporne kazni, a 20 let ni tako zelo drugače," je dodal. Dosmrtne kazni v Egiptu sicer pomenijo 25 let zapora.

Medtem je Zveza proti udaru, ki podpira Mursija, današnjo sodbo obsodila. "Sodstvo je igrača v rokah brutalne vojaške oblasti, ki jo uporablja za maščevanje tistim, ki ji nasprotujejo, ter je sredstvo za zadrževanje in ubijanje," so v zvezi zapisali v sporočilu.

Muslimanska bratovščina: Nelegitimne oblasti uveljavljajo svojo tiranijo
Tudi prepovedana Muslimanska bratovščina se je odzvala ostro. "Nelegitimne oblasti poskušajo z neveljavnimi sodbami uveljavljati svojo tiranijo. To zatiranje se jim bo vrnilo, saj se revolucija in jeza javnosti nadaljujeta," so sporočili. Bratovščina je sicer za danes pozvala k protestom v podporo Mursiju, a ni bilo poročil o večjih shodih.

Mursiju sicer grozi smrtna obsodba še v dveh primerih - na sojenju zaradi vohunjenja za tuje sile in bega iz zapora med uporom proti režimu Hosnija Mubaraka leta 2011. Sodbi v teh primerih naj bi bili znani 16. maja.

Mursija obsodili na 20 let zapora