Za zapahi se je znašlo več sto privržencev Muslimanske bratovščine. Foto: EPA
Za zapahi se je znašlo več sto privržencev Muslimanske bratovščine. Foto: EPA

Obsojenci so del skupine 188 privržencev islamističnega gibanja, ki so jih na smrt obsodili decembra lani, obsodbo pa zdaj potrdili, potem ko jo je ratificiral veliki mufti v Egiptu. Dva izmed njiju je sodišče oprostilo, enemu mladoletniku dosodilo 10 let zapora, obtožnico proti dvema pa zavrglo, ker sta že pokojna. Od 188 obsojencev jih je 143 že za zapahi, druge pa so obsodili v odsotnosti.

Obsojenci so krivi sodelovanja v napadu na policijsko postajo v vasi Kerdasa na obrobju Kaira 14. avgusta 2013, ko je bilo ubitih 13 policistov. Napad se je zgodil na isti dan, ko so varnostne sile nasilno razrušile dva protestna tabora v prestolnici, kjer so protestirali podporniki odstavljenega islamističnega predsednika Mohameda Mursija.

Nov proces proti Mursiju
Mursija je vojska odstavila 3. julija 2013, kar je sprožilo množične proteste njegovih privržencev, ki so jih varnostne sile nasilno zatrle. V zadušitvi protestov je bilo ubitih najmanj 1.400 ljudi. Sledili so obračun oblasti z Muslimansko bratovščino in aretacije številnih njenih pripadnikov. Več sto so jih obsodili na smrt. Po ocenah Združenih narodov tovrstni procesi nimajo primerjave v sodobni zgodovini.

Egiptovsko pravosodje je prav danes za 15. februar napovedalo začetek novega, četrtega sodnega procesa proti Mursiju, ki ga bremenijo izdaje in vohunjenja za Katar. Mursiju, ki ga je odstavil nekdanji vodja vojske in sedanji predsednik Abdel Fatah Al Sisi, že v treh drugih procesih, na katerih mu sodijo za umor protestnikov, vohunjenje in pobeg iz zapora, grozi smrtna kazen.