Egiptovsko ustavno sodišče je razsodilo, da je del volilnega zakona o organizaciji parlamentarnih volitev v nasprotju z ustavo. Foto: EPA
Egiptovsko ustavno sodišče je razsodilo, da je del volilnega zakona o organizaciji parlamentarnih volitev v nasprotju z ustavo. Foto: EPA

Ustavno sodišče v Kairu je kot neustavno opredelilo razdelitev na volilna okrožja. Odvetniki, ki so vložili tožbo, so namreč trdili, da razdelitev na volilna okrožja ni bila ustrezna in da ne odraža volilnega telesa. Zdaj pričakujejo, da bodo volitve preložili, o tem pa bo odločilo administrativno sodišče, ki razsoja od državnih zadevah.

Nekdanja ustavna sodnica Tahani Al Gebali je za agencijo AFP povedala, da ni jasno, ali bodo volitve preložene in za kako dolgo. Spremembo zakona bodo morda izvedli pravočasno, tako da se bodo volitve lahko začele, kot je bilo predvideno, če pa se bodo morali kandidati znova prijaviti in se bo volilni proces začel od začetka, bodo morali volitve preložiti.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi, nekdanji vojaški poveljnik, ki je vodil udar proti Mohamedu Mursiju, je že odredil, da morajo zakon ustrezno popraviti v mesecu dni in pozval k sprejemu pravnih ukrepov, s katerimi bi se lahko izognili preložitvi volitev.

Volitve naj bi trajale od 22. marca do 7. maja
Parlamentarne volitve so napovedane za 22. marec, v dveh fazah pa naj bi trajale vse do 7. maja. Tokratne parlamentarne volitve pomenijo zadnjo fazo prehoda države v demokracijo po odstavitvi islamističnega predsednika Mohameda Mursija leta 2013, novi parlament pa se bo formiral prvič po letu 2012, ko je ustavno sodišče iz tehničnih razlogov razpustilo parlament, v katerem so imeli večino islamisti.