Nasprotniki zakona pravijo, da otroci potrebujejo zgodnjo socializacijo v vrtcih. Foto: EPA
Nasprotniki zakona pravijo, da otroci potrebujejo zgodnjo socializacijo v vrtcih. Foto: EPA


Vsi otroci imajo v Nemčiji v skladu z zakonodajo iz leta 1996 pravico do mesta v otroškem vrtcu - to bo od 1. avgusta naslednje leto veljalo tudi za mlajše od tretjega leta starosti. A težava je nastala, ker v nemških deželah niso zagotovili dovolj mest v jaslih.
Starši, ki niso dobili dnevnega varstva v vrtcih, se bodo zdaj lahko odločili za oskrbo otroka v domačem okolju, za kar jim nova zakonodaja namenja 100 evrov nadomestila. Leta 2014 naj bi se višina nadomestila povišala še za 50 evrov.
"Zakon je diskriminatoren"
Predlog Krščanske socialne unije o nadomestilu je bil že v postopku razprave deležen številnih kritik. Na eni strani so strokovnjaki poudarjali pomen zgodnje socializacije otrok, na drugi strani pa naj bi bil zakon diskriminatoren do žensk.
"Posledice zakona bodo takšne, da se bo vse manj žensk odločalo za svojo kariero, prav tako pa bo imelo vedno manj otrok dostop do izobrazbe. To bo končni izkupiček tega zakona," je dejal socialni demokrat Peter Steinbrueck.
To naj bi veljalo še posebej za družine priseljencev v Nemčiji. Otroci se bodo pozneje naučili nemščine, njihovim materam pa se bosta poslabšala materialni položaj in socialna varnost.
Kritiki tudi opozarjajo, da bi država naredila več dobrega, če bi denarno pomoč raje namenila za subvencionirano varstvo otrok kot za nadomestilo za nego otroka.