Največ poročenih otrok je iz Sirije, Afganistana in Iraka. Foto: Reuters
Največ poročenih otrok je iz Sirije, Afganistana in Iraka. Foto: Reuters

Nemčija se je v reševanju begunskega vprašanja znašla še v enem zakonskem limbu. Nemška zakonodaja namreč priznava zakonsko zvezo, če je bila ta sklenjena v drugi državi, kjer je pravno veljavna, tudi če gre za mladoletne neveste. A to naj bi se v kratkem spremenilo.

Poročilo je nastalo na zahtevo stranke Zelenih, izsledki pa so popolnoma šokirali nemške politike in javnost. 1.475 otrok, ki v Nemčiji živijo zakonsko življenje, je mlajših od 18 let; od tega je 1.152 deklet, dve tretjini je starih med 16 in 18 let, kar je tudi po nemški zakonodaji še sprejemljivo, a jih je 361 mlajših od 14 let, ugotavlja poročilo.

Največ jih je iz Sirije, 664, pa iz Afganistana in Iraka, a so med njimi tudi dekleta iz evropskih držav: 65 iz Bolgarije, 41 iz Poljske, 33 iz Romunije in 32 iz Grčije.

Minister za pravosodje Heiko Maas je prejšnji teden že napovedal ustanovitev pravne skupine, ki bo preučila možnosti, kako rešiti to problematiko. Zeleni zahtevajo, da se vse, ki so poročeni in mlajši od 14 let, obravnava kot žrtve nasilja, torej s strokovno pomočjo, in da se partnerji privedejo pred sodnike.

Strokovnjak za pravo Mathias Rohe podatke opisuje kot dramatičen fenomen, da je takšne številke treba jemati zelo resno, ker je vsaka prisilna poroka preveč, a je hkrati opozoril pred posploševanjem. Število se je s prihodom beguncev povečalo, a je glede na številu beguncev še vedno razmeroma nizko, pravi Rohe. V Nemčiji je najnižja dovoljena starostna meja za poroko 16, če je partner odrasel, družina in sodišče pa zakon dovolita.

Polona Fijavž, Radio Slovenija