Valju podobna bela struktura na strehi britanskega veleposlaništva naj bi skrivala visoko zmogljivo vohunsko napravo. Foto: Reuters
Valju podobna bela struktura na strehi britanskega veleposlaništva naj bi skrivala visoko zmogljivo vohunsko napravo. Foto: Reuters
Simon McDonald
Britanski veleposlanik Simon McDonald se je moral zagovarjati. Foto: EPA

Britanski časopis The Independent je razkril, da je britanska agencija za elektronsko prisluškovanje GCHQ na streho veleposlaništva Velike Britanije v Berlinu namestila "gnezdo" za prestrezanje, svoje navedbe pa so podkrepili s fotografijo iz zraka, ki prikazuje ameriško in britansko veleposlaništvo v neposredni bližini Brandenburških vrat. Na strehi naj bi bila oprema za prisluškovanje.

Poleg fotografij se časopis sklicuje tudi na podatke o preteklih vohunskih dejavnostih Velike Britanije v Nemčiji in na razkrite dokumente nekdanjega sodelavca ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA), ki je prisluškovala tako Američanom kot tujim državljanom, v zadnjih tednih pa se je izkazalo, da so bili njena tarča tudi voditelji držav.

Med voditelji, ki so jim prisluškovali, se je znašla tudi nemška kanclerka Angela Merkel, nova razkritja pa bodo verjetno še podžgala nemško jezo. Zaradi zadnjih razkritij je nemško zunanje ministrstvo na pogovor o poročanju že poklicalo britanskega veleposlanika v Berlinu Simona McDonalda in ga podučilo, da je zbiranje podatkov o komunikacijah z območja veleposlaništva kršitev mednarodnega prava.

V nasprotju z ameriškim veleposlanikom Johnom McDonaldom sicer britanskega veleposlanika Nemčija ni uradno poklicala na zagovor.

Z Britanci sodelovali tudi nemški obveščevalci
Po podatkih, ki jih je razkril Snowden, je britanski GCHQ sodeloval z ameriškimi agencijami in drugimi partnerji ter upravljala mrežo elektronskih vohunskih enot na veleposlaništvih po svetu, s katerimi je zbirala podatke držav gostiteljic. V uradu britanskega premierja Davida Camerona pisanja časopisa niso želeli komentirati.

ZDA naj bi prisluškovalno mesto na strehi svojega veleposlaništva v Berlinu prejšnji teden ugasnile, s čimer naj bi poskusile omejiti nastalo škodo.

Nemška televizija ARD je ob tem objavila toplotne fotografije ameriškega veleposlaništva, ki na sumljivem predelu kažejo na občutno zmanjšanje dejavnosti med 24. in 25. oktobrom, ko so se pojavile prve navedbe o prisluškovanju Merklovi.

Medtem ko so evropske države ogorčene, pa je britanski Guardian v soboto poročal, da so nemške, francoske, španske in švedske obveščevalne službe sodelovale z GCHQ-jem pri razvoju njihovih lastnih obsežnih nadzornih operacij.