Svet
(6)

Poudarki

  • Oblasti prvi poslale na ulice vojsko
V Tuniziji vre. Foto: EPA

Dodaj v

Nemiri v Tuniziji dosegli prestolnico

Predsednik razrešil notranjega ministra
12. januar 2011 ob 13:06,
zadnji poseg: 12. januar 2011 ob 13:42
Tunis - MMC RTV SLO, STA

Nasilni protesti proti brezposelnosti in vladi, ki že štiri tedne pretresajo Tunizijo, so dosegli prestolnico. V enem izmed predmestij Tunisa so v torek zvečer izbruhnili nasilni izgredi in spopadi s policijo.

Zažganih je bilo več vozil, izgredniki so opustošili tudi več trgovin in neko banko. Oblasti so oborožene vojake, tovornjake in oklepna vozila v Tunis in predmestja tokrat poslale prvič od izbruha protestov. V predmestju Ettadhamen, kjer so v torek zvečer divjali izgredi, je medtem dobro vidna škoda, sicer pa naj bi v tunizijski prestolnici danes vse delovalo skoraj popolnoma tako kot običajno.

Po navedbah opozicije naj bi oblasti vojsko na ulice prestolnice poslale po odstavitvi poveljnika kopenskih sil Račida Amarja. Slednji naj bi zavrnil ukaz vojakom, naj zadušijo proteste, in imel pomisleke glede čezmerne uporabe sile. Na položaju naj bi ga nasledil vodja vojaške obveščevalne službe Ahmed Čbir.

Medtem je tunizijski predsednik El Abidine Ben Ali zaradi nemirov razrešil notranjega ministra in ukazal izpustitev vseh pridržanih med nemiri. Poleg tega je tudi sestavil poseben odbor za preiskovanje korupcije in dejanj nekaterih uradnih predstavnikov, poroča BBC. Rafika Belhaja Kacema bo na mestu notranjega ministra zamenjal Ahmed Friaa.

Različni podatki o mrtvih
V izgredih, s katerimi Tunizijci izražajo nezadovoljstvo nad brezposelnostjo in pomanjkanjem perspektive, je doslej po podatkih oblasti umrlo 21 ljudi, medtem ko naj bi bilo po podatkih sindikatov samo od konca prejšnjega tedna ubitih 50 ljudi.

V Franciji medtem narašča nezadovoljstvo zaradi zadržanosti francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja do nemirov, kakršnih v Tuniziji ne pomnijo od 80. let preteklega stoletja. Sarkozy se glede nemirov javno še ni izrekel, njegov tiskovni predstavnik pa je zgolj pozval k miru.

Medtem so neznanci ponoči na tunizijsko veleposlaništvo v Bernu odvrgli zažigalna sredstva, ki pa so povzročila zgolj majhno gmotno škodo. Za zdaj ni jasno, ali je bil napad povezan s protesti v Tuniziji.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Opus 2012
# 12.01.2011 ob 15:04
V izgredih, s katerimi Tunizijci izražajo nezadovoljstvo nad brezposelnostjo in pomanjkanjem perspektive

Svoj delež odgovornosti za kaotične razmere nosi restriktivna priseljenska politika EU - severne obale sredozemskega bazena preplavlja izobilje, le nikogar ni, ki bi dobrote prinesel k mizi medtem ko lučaj čez morje kipi od hormonov dela željne mladeži.

Zasujmo že enkrat jarke in podrimo obzidja krog svoje geriatrične trdnjave egoizma.
pd
# 12.01.2011 ob 22:33
razen nas seveda... :)
pd
# 12.01.2011 ob 22:33
Kako brezposelnost?!? A niso že vsi iz krize?
Pataren
# 12.01.2011 ob 17:12
Upam,da pro-zahodna vlada v tem primeru pokaže svojo odločenost,da služi narodu in odstopi.
Kajti,če ni sposobna odpirati ali vsaj obdržati delovna mesta obstaja možnost,da se populacija nezaposlenih močno radikalizira in pritegne v demonstracije še preostalo populacijo.
sanauna
# 12.01.2011 ob 15:14
Dr. kumrovc Ti si očitno računalniški virus ujet v medmrežju,ki ga je očitno ustvarila proizraelska obveščevalna služba,al si pa samo na nivoju 5 letnega otroka z bujno domišljijo.

Kakorkoli že mislim da ,tebi nekaj dogaja al pa uživaš zelo močno prepovedane substance.
Bivši uporabnik
# 12.01.2011 ob 13:57
Mednarosna skupnost podpira pro-zahodnega predsednika, ki velja za reformatorja, v borvi zoper nasilne izgrednike in verske fundamentaliste, ki uživajo podporo Al Qaede in Irana.
Kazalo