Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen zanika obtožbe o plagiatorstvu. Foto: Reuters
Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen zanika obtožbe o plagiatorstvu. Foto: Reuters

Ursula Von der Leynova, mati sedmih otrok, je ena najbolj priljubljenih članic nemške vlade in že leta velja za mogočo naslednico kanclerke Angele Merklove. Preden je leta 2013 prevzela obrambni resor, je bila ministrica za delo.

Revija Der Spiegel je ta konec tedna poročala, da je spletna stran VroniPlag, ki preverja morebitno prepisovanje v akademskih delih, našla dokaze o plagiatorstvu disertacije von der Leynove, ki jo je zagovarjala pred 25 leti.

Na več mestih se njen doktorat do besede ujema z drugimi viri, pri čemer avtor ni naveden. Spletna stran VroniPlag trdi, da pet strani vsebuje več kot tri četrtine prepisanega besedila, tri strani pa od 50 do 75 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Plagiatorstvo odneslo že dva ministra
"Zavračam obtožbe o plagiatorstvu," je dejala Ursula von der Leyen za medijsko skupino Funke. "Nič novega ni, da poskušajo aktivisti na medmrežju širiti dvom o disertacijah politikov," je dodala. Z nemškega obrambnega ministrstva so v soboto sporočili, da je von der Leynova prosila hanovrsko medicinsko fakulteto, kjer je leta 1990 doktorirala, naj sproži neodvisen pregled njene disertacije.

Plagiatorstvo je spodneslo politično kariero nekdanjega obrambnega ministra Karl-Theodorja zu Guttenberga leta 2011 in nekdanjo ministrico za izobraževanje Annette Schavan leta 2013.